Τι θα συμβεί με τα κοσμήματα του Στέμματος της βασίλισσας Ελισάβετ; - Η αξία τους ξεπερνάει τα 120 εκατομμύρια ευρώ!

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ έχει αναζωπυρώσει μια μακροχρόνια διαμάχη για το διαμάντι Koh-i-Noor 

Ο θρύλος λέει ότι όλοι οι άνδρες που είχαν στην κατοχή τους το Koh-i-Noor έπεσαν σε δυσμένεια. Ένα ινδουιστικό κείμενο του 14ου αιώνα αναφέρει ότι «εκείνος που έχει αυτό το διαμάντι θα κατέχει τον κόσμο, αλλά θα γνωρίσει και όλες τις συμφορές του. Μόνο ο Θεός ή η γυναίκα μπορεί να το φορέσει ατιμώρητα». 

Κανείς δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει την προφητεία, αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, καθώς είναι ένας άνδρας, ο βασιλιάς Κάρολος Γ', που μόλις κληρονόμησε το διαμάντι.

Το Koh-i-Noor, που γράφεται επίσης Kohinoor, είναι ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο. Πόλεμοι έχουν διεξαχθεί στο όνομά του, όπως γράφει η «El Pais». 

Ανήκε σε Ινδουιστές, Μογγόλους, Πέρσες και Αφγανούς μονάρχες. Και το 1877, πέρασε στα χέρια της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, όταν η βασίλισσα Βικτώρια ονομάστηκε αυτοκράτειρα της Ινδίας. Το κόσμημα τοποθετήθηκε στο κέντρο του στέμματος της βασίλισσας Ελισάβετ το 1937 για τη στέψη της. Και τώρα ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ κληρονόμησε το στέμμα. Πολλοί ελπίζουν ότι δεν θα είναι εκείνος που θα το φορέσει και ότι, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση -ή τη δεισιδαιμονία- θα το δώσει στη σύζυγό του, τη βασίλισσα σύζυγό του, Καμίλα. Όμως η Ινδία επιδιώκει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ έχει αναζωπυρώσει μια μακροχρόνια διαμάχη. Οι ινδικές αρχές πιστεύουν ότι το διαμάντι μεταφέρθηκε παράνομα από τη χώρα και δεν ήταν δώρο, όπως υποστηρίζει η βρετανική βασιλική οικογένεια. Ζητούν να επιστραφεί το Koh-i-Noor, υποστηρίζοντας ότι η ένταξή του στο βασιλικό στέμμα αποτελεί κατάλοιπο από τις ημέρες της αποικιοκρατίας της Βρετανίας στην Ινδία. Οι εκκλήσεις αυτές συσσωρεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου το #Kohinoor έγινε trending topic αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατος της Ελισάβετ. 

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το Koh-i-Noor που έχει μια «σκοτεινή» ιστορία. Τα Κοσμήματα του Στέμματος - μια συλλογή κοσμημάτων και θησαυρών που θεωρείται η πολυτιμότερη στον κόσμο - είναι γεμάτη με ιστορίες για κατάρες, ίντριγκες του παλατιού και διεθνείς συγκρούσεις.

Το διαμάντι Koh-i-Noor

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τη συλλογή με τα «Κοσμήματα του Στέμματος» στον Πύργο του Λονδίνου κάθε χρόνο. 

Η συλλογή ανήκει στη βρετανική μοναρχία και όχι στην ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν περάσει αυτομάτως στον βασιλιά Κάρολο Γ'. Ο νέος ηγεμόνας, ωστόσο, μπορεί να τα δανείσει σε διάφορα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως έκανε στο παρελθόν η μητέρα του. 

Η Κέιτ Μίντλετον, σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, έχει φορέσει τιάρες, καρφίτσες και τσόκερ που ανήκουν στη βασιλική οικογένεια, όπως και η Καμίλα. Συνήθως, αυτά τα κομμάτια χρησιμοποιούνται μόνο για τη στέψη ενός μονάρχη, σε επίσημα πορτρέτα και σε ορισμένες τελετουργικές περιστάσεις.

Το κρατικό στέμμα διαθέτει περισσότερους από 3.000 πολύτιμους λίθους, αλλά είναι ένας συγκεκριμένος που έχει τραβήξει την προσοχή του Τύπου. Το διαμάντι Cullinan, γνωστό και ως Μεγάλο Αστέρι της Αφρικής, το οποίο βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905. 

Τα κοσμήματα του Στέμματος της βασίλισσας Ελισάβετ

Ενώ είναι γνωστό τι κοσμεί το φέρετρο της βασίλισσας, υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες για τα κοσμήματα με τα οποία θα ταφεί. Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2023 (αυτό που έγινε πριν από λίγες ημέρες ήταν η ανακήρυξη). Αρκετά βρετανικά μέσα ενημέρωσης πιστεύουν ότι η τελετή θα είναι μικρότερη, συντομότερη και φθηνότερη από τη στέψη της μητέρας του το 1953.

Ο Κάρολος Γ΄ θα παραλάβει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το κεντρικό κομμάτι των κοσμημάτων του Στέμματος, από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Πρόκειται για το πολυτιμότερο στέμμα της συλλογής, αυτό που χρησιμοποιείται για τη στέψη των μοναρχών του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατασκευάστηκε για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Β΄. Η Καμίλα αναμένεται να φορέσει το στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ, με το Koh-i-Noor.

Τα κοσμήματα του Στέμματος της βασίλισσας Ελισάβετ

Υπάρχουν, επίσης, ερωτήματα σχετικά με το τι θα συμβεί με την προσωπική συλλογή κοσμημάτων της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία δεν συνδέεται με τη μοναρχία και μπορεί να κληροδοτηθεί ελεύθερα. Η συλλογή 300 τεμαχίων, η οποία αξίζει περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ, αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από κοσμήματα που κληρονόμησε η βασίλισσα Ελισάβετ από τη γιαγιά της και την προ-προ-προγιαγιά της. Ορισμένα βρετανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι τα αντικείμενα θα μοιραστούν μεταξύ της Καμίλα, της Κέιτ Μίντλετον και της κόρης της Σάρλοτ.


 

Πηγή: skai.gr