Τρεις εβδομάδες νωρίτερα θα παρουσιαστεί το δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης Τρας

Πρόκειται για τη δεύτερη αναστροφή της κυβέρνησης υπό τις πιέσεις μετά από την απόσυρση του μέτρου κατάργησης του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45%

Του Θανάση Γκαβού
 

Ανήμερα της γιορτής του Halloween, στις 31 Οκτωβρίου, θα παρουσιάσει τελικά ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Κουάσι Κουάρτενγκ το δημοσιονομικό σχέδιό του.

Το λεγόμενο «Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλάνο» είχε αρχικά οριστεί για τις 23 Νοεμβρίου, ωστόσο η αναστάτωση που προκάλεσε ο μίνι προϋπολογισμός του Σεπτεμβρίου οδήγησε σε πιέσεις επί της κυβέρνησης Τρας να επισπεύσει τις ανακοινώσεις.

Όπως έχει πει ο κ. Κουάρτενγκ, το δημοσιονομικό πλάνο θα εκθέτει λεπτομέρειες για τους δημοσιονομικούς κανόνες της κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο το δημόσιο χρέος θα μειωθεί μεσοπρόθεσμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι ανακοινώσεις θα αποσκοπούν στον κατευνασμό των ανησυχιών των αγορών για τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την ίδια ημέρα θα δοθεί στη δημοσιότητα και η ανάλυση την δημοσιονομικών επιπτώσεων των κυβερνητικών μέτρων από το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού.

Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα η Πρωθυπουργός Λιζ Τρας και ο Υπουργός Οικονομικών επέμεναν πως δε θα υπήρχε επίσπευση της παρουσίασης του δημοσιονομικού πλάνου.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναστροφή της κυβέρνησης υπό τις πιέσεις μετά από την απόσυρση του μέτρου κατάργησης του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45%.

Ο βρετανικός Τύπος προεξοφλεί, επίσης, αλλαγή στάσης από την κα Τρας στο θέμα των αυξήσεων στα κρατικά επιδόματα πρόνοιας μετά από προειδοποιήσεις Συντηρητικών βουλευτών. Εκτιμάται ότι εν τέλει η Πρωθυπουργός θα αυξήσει τα επιδόματα σύμφωνα με το ύψος του πληθωρισμού, δηλαδή γύρω στο 10% και όχι, όπως φέρεται να σχεδίαζε, σύμφωνα με το μέσο ύψος αύξησης των μισθών, δηλαδή γύρω στο 5%.

Εν μέσω αυτών των παλινωδιών, η δημοτικότητα της Λιζ Τρας έχει υποχωρήσει περαιτέρω, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση από την Opinium για τον Observer. Συγκεκριμένα, μόνο περίπου το 16% εγκρίνει τους χειρισμούς της έναντι ποσοστού σχεδόν 64% που τους απορρίπτει.

Το καθαρό αρνητικό ποσοστό του -47% που προκύπτει είναι χειρότερη επίδοση από το επίπεδο στο οποίο είχε πέσει η δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον στο απόγειο του σκανδάλου Partygate και της Τερέζα Μέι λίγο πριν από την παραίτησή της.

Η δημοσκόπηση της Opinium δίνει εξάλλου προβάδισμα 21 ποσοστιαίων μονάδων στους Εργατικούς στην πρόθεση ψήφου (47% έναντι 26%), το μεγαλύτερο προβάδισμα για το κόμμα του Κιρ Στάρμερ που έχει καταγράψει η συγκεκριμένη εταιρεία.
 

Πηγή: skai.gr