Δανία: Μπλακ άουτ στο νησί Μπόρνχολμ μετά το καταγγελλόμενο σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

Η Ρωσία, προς την οποία έχουν στραφεί τα βλέμματα, απορρίπτει οποιαδήποτε ευθύνη και κατηγορεί τους Δυτικούς, οι οποίοι καταγγέλλουν με τη σειρά τους «σαμποτάζ»

Γενική διακοπή ρεύματος σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο στο οποίο σημειώθηκε η καταγγελλόμενη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στην Βαλτική, ανακοίνωσε σήμερα η πάροχος.

Η Energinet, η δανέζικη εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης, σημείωσε ότι πιστεύει πως η βλάβη προέρχεται από το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που συνδέει τη νήσο αυτή των 40.000 κατοίκων με την υπόλοιπη χώρα, αλλά πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά με βεβαιότητα τα ακριβή αίτιά της.

«Υπάρχει έλλειψη εφοδιασμού και το Μπόρνχολμ δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα από τις 07:50 (08:50 ώρα Ελλάδος)», διευκρίνισε στο AFP εκπρόσωπος της Energinet.

«Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να προέρχεται από το (υποθαλάσσιο)καλώδιο, αλλά μπορεί σαφώς να οφείλεται και σε άλλο τμήμα του συστήματος», διευκρίνισε.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Μπόρνχολμ αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα το μεσημέρι χάρη στα τοπικά μέσα παραγωγής.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται δύο εβδομάδες μετά τον εντοπισμό ανατολικά της νήσου τεσσάρων τεράστιων διαρροών στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, οι οποίες προκλήθηκαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, από υποθαλάσσιες εκρήξεις και πολύ πιθανόν οφείλονται σε δολιοφθορά.

Η Ρωσία, προς την οποία έχουν στραφεί τα βλέμματα, απορρίπτει οποιαδήποτε ευθύνη και κατηγορεί τους Δυτικούς, οι οποίοι καταγγέλλουν με τη σειρά τους «σαμποτάζ».

Μετά τις διαρροές στους δύο αγωγούς, η Δανία αύξησε κατά μία βαθμίδα την ασφάλειά της γύρω από τις ενεργειακές της υποδομές.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε επίσης ότι έλαβε αναφορές για μη εγκεκριμένες πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) κοντά σε κοιτάσματά της φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, έπειτα από παρόμοια περιστατικά που αναφέρθηκαν από τη Νορβηγία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ