Τα νησιά Φίτζι κατέσχεσαν θαλαμηγό του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Κερίμοφ

Superyacht Ρώσου δισεκατομμυριούχου κατασχέθηκε από την αστυνομία των Φίτζι, στον Ειρηνικό Ωκεανό, μεταδίδουν σήμερα τοπικά ΜΜΕ.

Η θαλαμηγός Amadea, μήκους 106 μέτρων, του μεγιστάνα Σουλεϊμάν Κερίμοφ, εκτιμώμενης αξίας 325 εκατ. αμερικανικών δολαρίων (298 εκατ. ευρώ), αγκυροβόλησε στα Φίτζι προχθές Τρίτη.

Ο κ. Κερίμοφ, που θεωρείται στενά συνδεδεμένος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είδε να του επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Τα μέλη του πληρώματος του Amadea συνελήφθησαν και ανακρίνονται από την αστυνομία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Fiji Sun. Αξιωματικός της αστυνομίας εξήγησε πως η θαλαμηγός αγκυροβόλησε στα Φίτζι προτού περάσει από έλεγχο των τελωνείων και λάβει έγκριση.

Οι αρχές ήταν ενήμερες ότι η θαλαμηγός είχε χαράξει πορεία προς τα Φίτζι και συνεργάζονται με εταίρους τους για την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Όπως σημειώνουν μέσα εημέρωσης, δυνάμει της νομοθεσίας στα Φίτζι, κάθε πλοίο που θέλει να ελλιμενιστεί στα Φίτζι πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσει άδειες από τα υπουργεία Υγείας, Εμπορίου και Μεταφορών, καθώς και από την υπηρεσία μετανάστευσης.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Φίτζι ανέφερε πως είναι ενήμερη για την άφιξη της θαλαμηγού και συνεργάζεται με τις αρχές των νήσων για το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Marine Traffic, το Amadea απέπλευσε από το Μεξικό πριν από 18 ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ