«Πού είναι το κράτος;»: Οργή και απόγνωση για ελλείψεις διασωστών - Μαρτυρίες στα χαλάσματα 

Οι νεκροί και στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων ξεπερνάνε πλέον τους 9.500, και γίνονται προσπάθειες για να σωθούν ζωές

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιζώντων από Τουρκία και Συρία. Οι νεκροί και στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων ξεπερνάνε πλέον τους 9.500, και γίνονται προσπάθειες για να σωθούν ζωές. Στην Ζαντάιρις, στην συριακή πλευρά, νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια. Το κοριτσάκι αυτό ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με την μητέρα του, που ήταν νεκρή, όπως και όλα τα άλλα μέλη της οικογένειάς του.

"Ακούσαμε έναν θόρυβο καθώς σκάβαμε (...) καθαρίσαμε τα μπάζα και βρήκαμε αυτή τη μικρή, δόξα τω Θεώ", διηγήθηκε χθες, Τρίτη, ο Χαλίλ Σαουάντι, ένας συγγενής της οικογένειας. Το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, σύμφωνα με γιατρό που ρωτήθηκε από το AFP.

Όμως για την 15χρονη Ιρμάκ είναι πολύ αργά. Ο πατέρας της, ο Μεσούτ Χανσέρ, σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το οποίο εξέχει από τα ερείπια κτιρίου στην Καχραμανμαράς, όπου παραμένει εγκλωβισμένο το άψυχο σώμα της. Καμία βοήθεια δεν είχε φτάσει χθες, Τρίτη, σε αυτή την καλυμμένη από το χιόνι πόλη των πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκων που υπέστη μεγάλη καταστροφή.

"Πού είναι το κράτος; Πού είναι; (...) Έχουν περάσει δύο μέρες και δεν έχουμε δει κανέναν. (...) Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο", διαμαρτύρεται ο Αλί, ο οποίος περιμένει ακόμη ενισχύσεις εκεί, ελπίζοντας ακόμη ότι θα ξαναδεί τον αδελφό του και τον ανιψιό του που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια του κτιρίου τους.

Στην Σαουράν, στη βόρεια Συρία, ο Μάχμουντ Μπρίμο γονατίζει μπροστά σε ένα σωρό από ερείπια, τα απομεινάρια του σπιτιού του. Εκεί κοντά, ένας γκρίζος τρούλος μαρτυρά ότι ένα τζαμί βρισκόταν εκεί. "Τόσα χρόνια πόλεμος και δεν είχαμε καταστραφεί έτσι", λέει και συνεχίζει: "Τα χάσαμε όλα σε μια στιγμή. Έχουμε καταστραφεί τελείως".
Φοβούμενοι να γυρίσουν στα σπίτια τους, επιζώντες κατέφυγαν στο τουρκικό αεροδρόμιο της Γκαζίαντεπ. "Τώρα οι ζωές μας έχουν σημαδευτεί τελείως από την αβεβαιότητα. Πώς θα φροντίσω αυτά τα παιδιά;", ρωτά η Ζαχιντέ Σουτσού, που εγκατέλειψε το διαμέρισμά της μαζί με τα δυο μικρά της παιδιά.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ