Η Άγκυρα «νουθετεί» το Twitter: «Παραπληροφόρηση» στον φονικό σεισμό 

Πολλοί Τούρκοι πολίτες διαμαρτύρονται για ολιγωρία των τουρκικών αρχών στο σεισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter 

Η Άγκυρα «νουθετεί» το Τwitter για «παραπληροφόρηση» στους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη νότια Τουρκία τη Δευτέρα.  

Η τουρκική κυβέρνηση υπενθύμισε την Τετάρτη στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «τις ευθύνες της απέναντι στην παραπληροφόρηση, τις ψευδείς αναφορές, τις ψεύτικες εκστρατείες βοήθειας, τους ψεύτικους λογαριασμούς και την κοινοποίηση εσφαλμένων πληροφοριών».

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας Ομέρ Φατίχ Σαγιάν πραγματοποίησε συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με δύο κορυφαία στελέχη του Twitter – τον Τζον Χιούζ, παγκόσμιο επικεφαλής της Στρατηγικής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Δημόσιας Πολιτικής, και τον Ρόναν Κοστέλο, επικεφαλής της ομάδας Παγκόσμιας Κυβερνητικής Πολιτικής του Twitter.

Κατά την τηλεσυνάντηση, ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε «το καθήκον του Twitter να περιορίσει την παραπληροφόρηση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό και χάος στην κοινωνία», σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Anadolu.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αφότου ο Διευθυντής Επικοινωνιών Φαχρετίν Αλτούν κάλεσε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να επιδείξει «υπεύθυνη στάση» στον απόηχο των φονικών σεισμών.

Αργότερα, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι αξιωματούχοι του Twitter δεσμεύτηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης να συμμετάσχουν σε μεγαλύτερη συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Τα στελέχη του Twitter φέρεται να δεσμεύτηκαν ότι «θα είναι πιο ευαίσθητοι όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έναντι αναρτήσεων που παραβιάζουν τα προσωπικά δικαιώματα, διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας σύμφωνα με τον Νόμο Νο. 5651».

Πολλοί Τούρκοι πολίτες διαμαρτύρονται για ολιγωρία των τουρκικών αρχών στο σεισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter. Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη προβεί σε συλλήψεις για ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. 

Πηγή: skai.gr