Αγωνία πάνω από τα χαλάσματα: Πάνω από 16.000 νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Δεκάδες χιλιάδες τραυματίες

Περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τους σεισμούς - Απέλπιδες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βρουν επιζώντες

Εφιαλτικός είναι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία.

Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό τα θύματα έφθασαν τις 16.035.

Στην Τουρκία οι νεκροί ανέρχονται σε 12.873 και στη Συρία σε 3.162.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για να βρουν επιζώντες στα χαλάσματα υπό δριμύ ψύχος.

Ο αριθμός των αγνοούμενων παραμένει άγνωστος.  Άλλοι 62.937 άνθρωποι είναι τραυματίες, μόνο στην Τουρκία. 

Turkey

«Στους καταστροφικούς σεισμούς του 1999 είχαμε 18.000 νεκρούς… Θα ξεπεράσουμε αυτό το νούμερο» ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης.

«Ετοιμάζονται για τουλάχιστον 1 εκατ. αστέγους» πρόσθεσε. 

Περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τους σεισμούς.

Οι επαρχίες στη νότια και ανατολική Τουρκία που επλήγησαν από τους σεισμούς είναι η Καχραμανμάρας, η Γκαζιαντέπ, η Χατάι, η Οσμανίγιε, η Αντιγιαμάν, η Μαλάτια, η Σανλιούρφα, τα Άδανα, το Ντιγιαρμπακίρ και το Κιλίς.

Περισσότερα από 6.000 κτίρια κατέρρευσαν λόγω των σεισμών 7,7 και 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν σε διάστημα μικρότερο των 10 ωρών.

Συρία

Η Τουρκία έχει αναλάβει δράση με όλους τους θεσμούς και τους πόρους της μετά τους φονικούς σεισμούς στις νότιες επαρχίες της, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Έχουμε κινητοποιήσει όλους τους πόρους μας. Το κράτος συνεργάζεται με τους δήμους, ειδικά με την AFAD (Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης), με όλα τα μέσα", είπε ο Ερντογάν καθώς επιθεωρούσε τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στην Καχραμανμαράς.

Τουρκία

Για να διεξαχθούν ταχέως οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ο Ερντογάν κήρυξε την Τρίτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό. Επιπλέον, η Τουρκία τηρεί επταήμερο εθνικό πένθος μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Συρία

Όλες οι εθνικές αθλητικές εκδηλώσεις στη χώρα έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας. Τα σχολεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου και η εκπαίδευση στις 10 επαρχίες που έχουν πληγεί είναι σε αναμονή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Μετά τους σεισμούς, χώρες από όλο τον κόσμο εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Τουρκία, με πολλές χώρες όπως η Ελλάδα να στέλνουν ομάδες διάσωσης και βοήθεια.

Πηγή: skai.gr