Οι Ρώσοι στα περίχωρα του Κιέβου - Κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους - Λονδίνο: Επιβραδύνεται η ρωσική προέλαση

Την ανθρωπιστική τραγωδία στην Ουκρανία αναδεικνύουν φωτογραφίες των τελευταίων ωρών από το πρακτορείο EPA. Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής, οι Ρώσοι έφτασαν προ των πυλών του Κιέβου. Οι φωτογραφίες δείχνουν ανθρώπους στους δρόμους να αποχωρούν από τα περίχωρα του Κιέβου, με τον πόνο απεικονισμένο στο πρόσωπό τους, καθώς περιοχές της πρωτεύουσας τίθενται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Συνολικά 80.000 άνθρωποι συνολικά κατάφεραν να διαφύγουν από τις περιοχές του Κιέβου και του Σούμι τις τελευταίες δύο ημέρες σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. 

Ρωσικά άρματα μάχης έχουν φτάσει στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού πλησίασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

«Στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη στο Σκιμπίν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατιώτης ονόματι Σεργκίι, ο οποίος είπε πως μια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης καταστράφηκε εν μέρει.

Προς το μεσημέρι, βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου 5 χλμ. από τα όρια του Κιέβου, μερικοί από τους οποίους προσγειώθηκαν καμιά εικοσαριά μέτρα από την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη βορειοδυτική πλευρά της πρωτεύουσας, οι σφοδροί βομβαρδισμοί εδώ και πάνω από μία εβδομάδα έχουν καταστρέψει ολόκληρες συνοικίες σε ορισμένες κοινότητες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τα σχεδόν αδιάκοπα πυρά του πυροβολικού για να φύγουν από τις εργατουπόλεις –όπως την Μπούτσα και το Ιρπίν– και να φτάσουν στην πρωτεύουσα, όπου η κατάσταση ήταν πιο ήσυχη.

Μέχρι πρόσφατα, τα βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου είχαν γλιτώσει. Την Τρίτη, οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν μια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης, καταστρέφοντάς την εν μέρει. Όμως οι Ρώσοι δεν απομακρύνθηκαν πολύ.

Τη ρωσική πολεμική μηχανή δείχνει πάντως να αψηφά η ουκρανική κυβέρνηση. Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Άμυνας Αλέξιι Ρέζνικοφ ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας παραμένει στην πρωτεύουσα βγάζοντας σέλφι με φόντο την πόλη.  

Πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αναφέρει ότι η Μόσχα έχει δώσει εντολή σε μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων στην Ουκρανία να περικυκλώσουν πόλεις-κλειδιά, επιβραδύνοντας έτσι την προέλασή τoυς.

«Εξαιτίας της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση έχει δεσμεύσει έναν αυξημένο αριθμό των δυνάμεων που έχει αναπτύξει για να περικυκλώσει πόλεις-κλειδιά. Ως εκ τούτου έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες δυνάμεις που θα συνέχιζαν την προέλασή τους και επιβραδύνεται περαιτέρω η ρωσική πρόοδος», αναφέρει σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαδηλώσεις κατά της ρωσικής κατοχής αναφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε πόλεις της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας. Στην Χερσώνα, μάλιστα, ο ρωσικός στρατός φέρεται να προχώρησε σε περίπου 400 συλλήψεις διαδηλωτών.

Πηγή: skai.gr