Το Ανόβερο παίρνει μέτρα για την ενεργειακή κρίση – Κρύο ντους για τους πολίτες και δημόσια κτίρια χωρίς ρεύμα

«Κάθε κιλοβατώρα μετράει και η προστασία των κρίσιμων υποδομών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε ο δήμαρχος, Μπελίτ Ονάι 

Το Ανόβερο είναι η πρώτη μεγάλη πόλη της χώρας που ανακοίνωσε την Πέμπτη 28 Ιουλίου σαρωτικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας καθώς η Ρωσία διακόπτει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη. 

Οι νέοι περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου περιλαμβάνουν το κλείσιμο του ζεστού νερού στα μπάνια και τα ντους σε οποιοδήποτε κτίριο της πόλης, ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα «Guardian».

«Κάθε κιλοβατώρα μετράει και η προστασία των κρίσιμων υποδομών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε ο δήμαρχος Μπελίτ Ονάι.

Σύμφωνα με τους κανόνες, τα δημοτικά κτίρια θα θερμαίνονται, επίσης, μόνο από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαρτίου. Ορισμένα κτίρια, όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία και νοσοκομεία, εξαιρούνται από τους κανόνες.

Στο Βερολίνο, τη γερμανική πρωτεύουσα, τα δημοτικά κτίρια και τα μνημεία ήταν σκοτεινά το βράδυ της Τετάρτης, καθώς η πόλη έκλεισε τον μη απαραίτητο φωτισμό για να εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια. 

«Εν όψει του πολέμου της Ουκρανίας και των ενεργειακών απειλών της Ρωσίας είναι ζωτικής σημασίας να χειριζόμαστε την ενέργειά μας όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά», δήλωσε η Μπετίνα Γιάρας, γερουσιαστής του Βερολίνου.

Την Τετάρτη, ο κρατικά ελεγχόμενος ενεργειακός κολοσσός της Μόσχας, η Gazprom, περιόρισε το αέριο που ρέει μέσω του αγωγού Nord Stream 1 σε μόλις 20% της συνολικής δυναμικότητας. Πολλοί φοβούνται ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να διακόψει εντελώς τις εξαγωγές φυσικού αερίου ενόψει μιας χειμερινής έξαρσης της ευρωπαϊκής ζήτησης.

«Το φυσικό αέριο αποτελεί πλέον μέρος της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και πιθανώς της ρωσικής πολεμικής στρατηγικής», δήλωσε στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο Κλάους Μιούλερ. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της προμήθειας φυσικού αερίου της Γερμανίας.
 

Πηγή: skai.gr