Ιράν: Εκτέλεση 3 γυναικών σε μια μέρα – Ανάμεσά τους κοπέλα που είχε υποχρεωθεί να παντρευτεί ανήλικη

Ιράν, Εκτέλεση, Γυναίκες, Συζυγοκτονία,

Το Ιράν εκτελεί περισσότερες γυναίκες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, η πλειονότητα των οποίων θεωρείται ότι έχουν κριθεί ένοχες για τη δολοφονία των συζύγων τους.

Τρεις γυναίκες εκτελέστηκαν μέσα σε μια μέρα στο Ιράν, μεταξύ αυτών και μια κοπέλα που είχε υποχρεωθεί να παντρευτεί στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών. Οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν τις τρεις γυναίκες την Τετάρτη για τη δολοφονία των συζύγων τους, σύμφωνα με μια φιλανθρωπική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Σύμφωνα με την Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν, ήταν μεταξύ των 32 ανθρώπων που εκτελέστηκαν μόνο την περασμένη εβδομάδα. 

Οι αρχές εκτέλεσαν διπλάσιο αριθμό ανθρώπων μέχρι στιγμής φέτος συγκριτικά με πέρυσι. 

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι το Ιράν εκτελεί επίσης περισσότερες γυναίκες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, η πλειονότητα των οποίων θεωρείται ότι έχουν κριθεί ένοχες για τη δολοφονία των συζύγων τους.

Την Τετάρτη, η Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν ανέφερε ότι η πρώην νύφη Soheila Abadi απαγχονίστηκε στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για τη δολοφονία του συζύγου της αφού τον παντρεύτηκε πριν από 10 χρόνια, όταν ήταν 15 ετών.  

Το δικαστήριο φέρεται να είπε ότι το κίνητρο της δολοφονίας ήταν «οικογενειακές διαφορές»

Οι ακτιβιστές λένε ότι πολλές από τις υποθέσεις αφορούν κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία, αλλά ότι τα ιρανικά δικαστήρια συχνά δεν τις λαμβάνουν υπόψη. 

Ακριβή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εκτελέσεων δεν είναι διαθέσιμας, καθώς οι ιρανικές αρχές δεν ανακοινώνουν επίσημα κάθε περίπτωση στην οποία έχει επιβληθεί η θανατική ποινή.
 

Πηγή: bbc.com