Τέξας: Ειρηνοδίκης περιγράφει τη φρίκη που βίωσε στον τόπο του εγκλήματος μετά το μακελειό

Όταν ο Εουλάλιο Ντίαζ Τζούνιορ μπήκε στη σχολική τάξη στο Ουβάλντε του Τέξας όπου 19 παιδιά και δύο δασκάλες είχαν σκοτωθεί λίγες ώρες νωρίτερα από τα πυρά του εισβολέα, αντίκρισε μεταξύ άλλων το άψυχο κορμί μιας πρώην συμμαθήτριάς του στο λύκειο. Λίγο μακρύτερα κείτονταν οι σοροί μαθητών της 4ης τάξης, παιδιών ηλικίας 9-10 ετών των οποίων οι γονείς είναι προσωπικοί φίλοι του.

Ως Ειρηνοδίκης στην μικρή πόλη του Τέξας, όπου 18χρονος ένοπλος προκάλεσε ένα από τα χειρότερα λουτρά αίματος σε σχολείο των ΗΠΑ, ο Ντίαζ επιφορτίστηκε με το μακάβριο καθήκον της αναγνώρισης των θυμάτων. Συνήθως τα καθήκοντά του περιορίζονταν σε μικρές δικαστικές υποθέσεις και στην επικύρωση γάμων. Επειδή όμως στο Ουβάλντε δεν υπάρχει ιατροδικαστής, ο Ντίαζ κλήθηκε να αναλάβει την υπόθεση.

Κατά την άφιξή του στο δημοτικό σχολείο, ο 49χρονος είπε ότι είχε προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει το χειρότερο σκηνικό που θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Όμως αποδείχτηκε πως δεν ήταν αρκετό…

Στο πάτωμα της αιματοβαμμένης σχολικής αίθουσας, αντίκρισε το άψυχο κορμί της Ίρμα Γκαρσία, μιας από τις δασκάλες. «Ήταν ένα χρόνο μικρότερή μου, φοιτούσαμε μαζί στο λύκειο του Ουβάλντε», είπε ο Ντίαζ στο πρακτορείο Reuters.

Όταν μια τραγωδία τέτοιων διαστάσεων σημειώνεται σε μια μικρή κοινότητα, είναι σαν ένας τεράστιος βράχος να πέφτει μέσα σε μια μικροσκοπική λιμνούλα. Ο πόνος μοιάζει με κύμα από το οποίο κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει...

«Όταν γύρισα στο σπίτι, μετά την αναγνώριση όλων των θυμάτων, άρχισα να δέχομαι μηνύματα στο Facebook και συνειδητοποίησα ότι γνώριζα γονείς ακόμη και παππούδες πολλών από αυτά τα παιδιά», τόνισε.

Η αναγνώριση των θυμάτων ήταν μια επώδυνη διαδικασία. «Τα παιδάκια δεν έχουν δελτία ταυτότητας ούτε ταμπελάκια με τα ονόματά τους», εξηγεί ο Ντίαζ.

Πολλές από τις σορούς ήταν σε τρομακτική κατάσταση. Ο Ντίαζ προσπάθησε να μην επιβαρύνει περισσότερο τους γονείς των θυμάτων, ελπίζοντας πως θα μπορούσε να ταυτοποιήσει τα νεκρά παιδιά από τις περιγραφές που είχαν δώσει για τα ρούχα που φορούσαν εκείνη την ημέρα και τις φωτογραφίες που του έδωσαν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τα κατάφερε, και η αστυνομία έδωσε εντολή για ταυτοποίηση μέσω τεστ DNA.

«Είναι καθήκον μου να βεβαιωθώ ότι κάθε σορός θα παραδοθεί στη σωστή οικογένεια», λέει με φωνή μου τρέμει.

Εκφράζει την ελπίδα πως για τον ίδιο λόγο που τόσοι πολλοί κάτοικοι του Ουβάλντε θρηνούν - επειδή όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους - οι πληγές ίσως επουλωθούν πιο γρήγορα. «Είμαστε όλοι εδώ για να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον» τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ