Κλείσιμο

Σε θέση μάχης τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία- Οι δυνάμεις που έχουν αναπτύξει Μόσχα και Κίεβο

Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν συγκεντρωθεί στα ουκρανικά σύνορα, παρά τις διαβεβαιώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα δε θέλει πόλεμο και την πρωινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας ότι αποσύρθηκε μέρος των δυνάμεων από την περιοχή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποχώρησε τμήμα των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία προς τα στενά του Κερτς και τη Ρωσία και από την περιοχή του Μπελγκορόντ. Ωστόσο, στην περιοχή γύρω από την Ουκρανία καταγράφεται μια εντυπωσιακή συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων. Πληροφορίες δε κάνουν λόγο για τις μεγαλύτερες στρατιές μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. 

Συγκεκριμένα, η Ρωσία έχει στην περιοχή 150.000 στρατιώτες και παραστρατιωτικούς, τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές, ενώ η Ουκρανία διαθέτει 180.000 στρατιώτες, μαζί με τους εθνοφύλακες, που βρίσκονται κυρίως στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. 

Επιπλέον, στην περιοχή είναι συγκεντρωμένα 1.500 ρωσικά άρματα μάχης έναντι 2.000 αρμάτων μάχης της Ουκρανίας, 300 συστήματα πυροβολικού έναντι 4.000 της Ουκρανίας. 

Παράλληλα, η υπεροχή της Ρωσίας από αέρος επιβεβαιώνεται από τα 300 ρωσικά ελικόπτερα που βρίσκονται στο σημείο έναντι 34 της Ουκρανίας και τα 400 πολεμικά αεροσκάφη έναντι 98 μαχητικών του Κιέβου.  

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση Πούτιν με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο Ρώσος πρόεδος ενεδύθη έναν μανδύα ειρηνοποιού, καθώς υπογράμμισε ότι η Ρωσία δε θέλει πόλεμο και είναι έτοιμη για διάλογο, αλλά η Δύση δεν έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις. Κατήγγειλε δε γενοκτονία στο Ντονμπάς αφήνοντας έτσι ένα παράθυρο να κινηθεί επιθετικά. 

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι δεν πρέπει με καμία δύναμη να γίνει πόλεμος στην Ουκρανία τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για διπλωματική επίλυση της κρίσης και ζήτησε την απόσρυση των ρωσικών στρατευμάτων.

Πηγή: skai.gr