Ο ΣΚΑΪ στην Ουκρανία: Επί ποδός πολέμου οι πολίτες

Η κατάσταση στα σύνορα ουκρανίας ρωσίας αλλάζει από λεπτό σε λεπτό. Οι εξελίξεις έιναι καταιγιστικές και τα μάτια όλου του πλανήτη είναι στραμμένα εκεί. Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Σταύρος Ιωαννίδης και ο εικονολήπτης Ηλίας Μπασίσογλου καταγράφουν τα γεγονότα, μαζί με εκατοντάδες απεστλαμένους απ' όλο τον κόσμο, στη χώρα που ζει με την αγωνία μίας ενδεχόμενης σύρραξης ακόμη και αύριο. 

Μία χώρα που το 2014 έζησε τον απόλυτο εφιάλτη στην Κριμαία, αντιμέτωπη πλέον με τον κίνδυνο ο εφιάλτης να επιστρέψει.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης καταγράφουν όλες τις εξελίξεις σε κάθε σημείο της χώρας. 

Στο κέντρο του Κιέβου η κίνηση είναι αυξημένη. Πολίτες τακτοποιούν υποχρεώσεις και παίρνουν τρόφιμα, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενη επίθεση που θα παραλύσει τη χώρα. 

Ο πανικός των κατοίκων είναι έκδηλος. Υπήκοοι τρίτων χωρών εγκαταλείπουν την Ουκρανία ή είναι σε εγρήγορση για να αφήσουν πίσω τους τη ζωή τους εκεί.  

«Είναι πρόβλημα για την χώρα μας οι κάτοικοι να φεύγουν προς άλλες χώρες. Στην Πολωνία, την Ευρώπη ή την Αμειρκή. Ειδικά τις τελευταίες μέρες πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ουκρανία», αναφέρει στην κάμερα του ΣΚΑΪ, κάτοικος της Ουκρανίας. 

Ακόμη και Ουκρανοί βουλευτές που ανήκουν στο φιλορωσικό κόμμα, κατηγορούνται ότι μίσθωσαν ιδιωτικό αεροσκάφος για να τους μεταφέρει μαζί με τις οικογένειες στους στην Βιέννη. 

Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο οι αρχες κατέγραψαν ρεκόρ ιδιωτικών πτήσεων από Ουκρανούς ολιγάρχες που εγκατέλειψαν τη χώρα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι καλεί όσους βιάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα να επιστρέψουν εντός 24 ωρών εκπληρώνοντας το πατριωτικό τους καθήκον δίνοντας τη μάχη μαζί με το λαό της χώρας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο, ειδικά στην πρωτεύουσα να δίνει μια αίσθηση κανονικότητας, ωστόσο η Ουκρανία ζει με φόβο για το τι θα φέρει η επόμενη μέρα. 

«Μένουμε ψύχραιμοι γιατί έχουμε τον δικό μας στρατό. Είναι πολύ ισχυρός», τονίζει Ουκρανή δημοσιογράφος. 

Πηγή: skai.gr