Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ: Δεν έχουμε ακόμη αποδείξεις για απόσυρση ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις περί της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία, όμως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν καλοδεχούμενη, είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη.

«Θα ήταν μια καλοδεχούμενη είδηση, εάν είναι έγκυρη. Δεν έχουμε δει αποδείξεις ακόμα», ανέφερε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός της.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις βάσεις τους. 

«Ενώ τα μέτρα στρατιωτικής εκπαίδευσης πλησιάζουν στο τέλος τους, τα στρατεύματα, όπως συμβαίνει πάντα, θα διεξάγουν συνδυασμένες πορείες προς τις μόνιμες φρουρές τους. Οι μονάδες της Νότιας και της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας που έχουν ολοκληρώσει τα καθήκοντά τους έχουν ήδη αρχίσει να φορτώνουν προσωπικό και εξοπλισμό στο σιδηροδρομικά και αυτοκινητικά μέσα μεταφοράς και σήμερα θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς τους στρατώνες τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσίευσε το TASS. 

Η ανακοίνωση αυτή, εάν τελικά ισχύει, αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, μετά τη συνάντησή τους, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία δε θέλει πόλεμο και ότι οι βασικές απαιτήσεις δεν έχουν εκπληρωθεί από το ΝΑΤΟ. 

Ωστόσο, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και των πυραύλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ