Τα «διαστημικά απορριμματοφόρα» η λύση στα διαστημικά σκουπίδια που (ενίοτε) απειλούν τη Γη - Βίντεο

Δύο βρετανικές εταιρείες αναπτύσσουν τεχνολογίες για να εντοπίσουν και να «μαζέψουν» τον αυξανόμενο αριθμό των ανενεργών δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Πρόσφατα σήμανε παγκόσμιος συναγερμός όταν ένα κινέζικο διαστημικό σκουπίδι θα έπεφτε στη Γη – και κανείς δεν ήξερε που. Τελικά, το κομμάτι ενός κινέζικού διαστημικού πυραύλου έπεσε στην θάλασσα και ο κίνδυνος πέρασε – αλλά για την ώρα. 

Σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη υπάρχουν εκατομμύρια διαστημικά σκουπίδια - δυνητικά απειλητικά για τον πλανήτη μας - και κάποιος πρέπει να κάνει την… βρώμικη δουλειά και να τα μαζέψει. 

Αυτό σκέφτηκαν δύο βρετανικές εταιρίες που θα κατασκευάσουν ««διαστημικά απορριμματοφόρα», σύμφωνα με το SkyNews. Οι εταιρίες βρίκσονται στο στάδιο της ανάπτυξης των απαραίτητων τεχνολογίων και η επιχείρηση «καθαρό διάστημα» αναμένεται να ξεκινήσει το 2026. 

Η πρώτη εταιρία, η  ClearSpace, σχεδιάζει ένα διαστημόπλοιο που θα μοιάζει λίγο με ένα γιγαντιαίο καλαμάρι. Πολλαπλοί βραχίονες σαν πλοκάμια, θα απλώνονται, θα τυλίγονται γύρω από έναν δορυφόρο-στόχο και θα τον βγάζουν από την τροχιά. 

Η δεύτερη εταιρεία, η Astroscale, θα κατασκευάσει ένα διαστημόπλοιο εξοπλισμένο με έναν μακρύ ρομποτικό βραχίονα, που θα πιάνει και θα απομακρύνει τα διαστημικά σκουπίδια. 

Πηγή: skai.gr