Κλείσιμο

Μήνυμα Μπάιντεν – Σι στον Πούτιν: Όχι στη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε επίσης ανησυχίες στον Σι Τζινπίνγκ για την προκλητική συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας 

Νέο μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά των πυρηνικών όπλων έστειλαν τη Δευτέρα κατά τη συνάντησή τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τις συνομιλίες της Δευτέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο κινέζος ομόλογός του αντάλλαξαν απόψεις για βασικές περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε (στον Σι) τον βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις ανεύθυνες απειλές της Ρωσίας για πυρηνική χρήση. Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρόεδρος Σι επανέλαβαν τη συμφωνία τους ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί και δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την προκλητική συμπεριφορά της ΛΔΚ (σ.σ Βόρεια Κορέα), σημείωσε ότι όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας έχουν συμφέρον να ενθαρρύνουν τη ΛΔΚ να ενεργήσει υπεύθυνα και υπογράμμισε τη σιδηρά δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να υπερασπιστούν τους Συμμάχους μας στον Ινδο-Ειρηνικό» σημείωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ είχαν μια πολυαναμενόμενη απευθείας συνάντηση κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Κινέζο ομόλογό του πως ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να αποφευχθεί μια «σύγκρουση» ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσινγκτον.

Έπειτα από την χειραψία των δύο ηγετών, ο Τζο Μπάιντεν είπε πως θέλει «να διευθετηθούν οι διαφορές και να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός να μετατραπεί σε σύγκρουση.

Ο Σι είπε από την πλευρά του πως είναι έτοιμος για έναν «ειλικρινή» διάλογο για τα στρατηγικά θέματα επειδή οι δύο χώρες πρέπει «να βρουν τη σωστή κατεύθυνση».

Την κοινή άποψη Βερολίνου και Πεκίνου ότι οι πυρηνικές απειλές για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι «ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνες» εξέφρασαν επίσης προ 10 ημερών ο Όλαφ Σολτς και ο Σι Τζινπίνγκ.

Πηγή: skai.gr