Ακτιβιστές για το κλίμα έβαλαν στο στόχαστρο το αριστούργημα του Klimt «Θάνατος και ζωή» (video)

«Οι συντηρητές εργάζονται, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο πίνακας, που προστατεύεται από γυαλί, έχει υποστεί ζημιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του μουσείου

Οι γνωστοί ακτιβιστές για το περιβάλλον στην Αυστρία έριξαν σήμερα ένα μαύρο υγρό πάνω στο αριστούργημα «Θάνατος και ζωή» του αυστριακού ζωγράφου, Γκούσταβ Κλιμτ, στο Μουσείο Leopold της Βιέννης.

Δύο μέλη της ομάδας «Τελευταία Γενιά» έριξαν τη μαύρη μπογιά πάνω στον πίνακα του 1915. Ένας φρουρός ασφαλείας του μουσείου κατάφερε να συγκρατήσει έναν από τους ακτιβιστές πριν φτάσει στο σημείο η αστυνομία.

Το προσωπικό του μουσείου ανησυχεί τώρα ότι ο πίνακας του Κλιμτ θα μπορούσε να έχει υποστεί ζημιά κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. 

«Οι συντηρητές εργάζονται, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο πίνακας που προστατεύεται από γυαλί έχει υποστεί ζημιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του μουσείου, Κλάους Πόκορνι. 

Η ομάδα «Τελευταία Γενιά» υπερασπίστηκε τη διαμαρτυρία, λέγοντας σε ένα tweet, ότι διαμαρτύρεται για τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις οποίες αποκάλεσαν «θανατική καταδίκη της κοινωνίας». 

Πολλά αριστουργήματα σε όλη την Ευρώπη έχουν δεχθεί επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Σε πλάνα, που μοιράστηκε η ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται δύο άνδρες να ρίχνουν ένα μαύρο υγρό στον διάσημο πίνακα του Κλιμτ.  

Ένας από τους ακτιβιστές ακούγεται να φωνάζει ότι «γνωρίζουμε το πρόβλημα εδώ και 50 χρόνια - πρέπει επιτέλους να δράσουμε, αλλιώς ο πλανήτης θα καταστραφεί». 

«Σταματήστε την καταστροφή των ορυκτών καυσίμων. Οδεύουμε προς μια κλιματική κόλαση», πρόσθεσε.

Μετά την επίθεση, η αστυνομία έφτασε στο μουσείο και η μαύρη μπογιά καθαρίστηκε γρήγορα από το γυαλί που προστάτευε τον πίνακα, όπως μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρά τους εξονυχιστικούς ελέγχους στην είσοδο του Μουσείου Leopold, οι ακτιβιστές κατάφεραν να μεταφέρουν την μπογιά στο εσωτερικό, κρύβοντάς το σε μια θερμοφόρα κάτω από τα ρούχα τους, ανέφερε το πρακτορείο.

 «Στόχος» ακτιβιστών στην Αυστρία ήταν πίνακας του Klimt

Η είσοδος στο Μουσείο Λέοπολντ ήταν ελεύθερη την Τρίτη, στο πλαίσιο μιας ημέρας που χρηματοδοτήθηκε από τον αυστριακό όμιλο πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV. 

Διάφορες ομάδες ακτιβιστών έχουν οργανώσει πολυάριθμες διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων, ο αποκλεισμός δρόμων και η ρίψη πουρέ πατάτας σε έναν πίνακα του Κλοντ Μονέ στη Γερμανία. 

Η βρετανική ομάδα «Just Stop Oil» πέταξε σούπα ντομάτας στον πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον περασμένο μήνα.

Στον απόηχο των διαμαρτυριών, δεκάδες από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου εξέδωσαν κοινή δήλωση την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι οι ακτιβιστές που επιτίθενται σε πίνακες ζωγραφικής «υποτιμούν σοβαρά» τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί.

Ο πίνακας «Θάνατος και ζωή» του Γκούσταβ Κλιμτ

Πηγή: skai.gr