Σουηδία: Η ρωσική πρεσβεία κοινοποιεί χάρτη που απεικονίζει την Ουκρανία με τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της

Ο χάρτης που κοινοποιήθηκε από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Σουηδία, δείχνει τιμές φυσικού αερίου ανά χώρα στην Ευρώπη, αλλά δεν απεικονίζει τις ουκρανικές περιοχές ως ρωσικό έδαφος

Η ρωσική πρεσβεία στη Σουηδία κοινοποίησε χθες στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter έναν χάρτη της Ευρώπης που δείχνει την Ουκρανία με τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, σε πλήρη αντίθεση με τις αξιώσεις της Μόσχας για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών.

Ο χάρτης που κοινοποιήθηκε από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Σουηδία, δείχνει τιμές φυσικού αερίου ανά χώρα στην Ευρώπη, αλλά δεν απεικονίζει τις ουκρανικές περιοχές ως ρωσικό έδαφος.

Το 2014, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την προσάρτηση στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών —Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια— έπειτα από δημοψηφίσματα που αποδοκιμάστηκαν ως απάτη από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τότε, ο Πούτιν ανακοίνωσε «τέσσερις νέες επαρχίες της Ρωσίας». Αν και ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι αυτές οι επαρχίες αποτελούν μέρος της Ρωσίας, τα εδάφη δεν ελέγχονται πλήρως ούτε κατέχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Κρεμλίνο έχει λάβει δραστικά μέτρα για τις πληροφορίες αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθιστώντας έγκλημα τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό — με ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών. Δεν είναι σαφές εάν αυτός ο χάρτης παραβιάζει αυτόν τον νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ