Ρωσία: Πληροφορίες για διάγγελμα Πούτιν σήμερα

«Ο Πούτιν μπορεί να ανακοινώσει ένα δεύτερο κύμα επιστράτευσης τις επόμενες ημέρες», δήλωσαν την Τρίτη αναλυτές του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου. 

Ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές των αναλυτών που εκτιμούν πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να κάνει σημαντικές ανακοινώσεις σε σχέση με το στρατό, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν μπορεί να ανακοινώσει ένα δεύτερο κύμα επιστράτευσης τις επόμενες ημέρες — πιθανότατα στις 18 Ιανουαρίου», δήλωσαν την Τρίτη αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη ότι ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Αγία Πετρούπολη σήμερα, Τετάρτη για να τιμήσει την 80η επέτειο από τις σοβιετικές δυνάμεις που έσπασαν τη ναζιστική πολιορκία του Λένινγκραντ. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή για να ανακοινωθεί μια δεύτερη κινητοποίηση, σημειώνουν οι αναλυτές, σύμφωνα με το CNBC.

«Ο Πούτιν λατρεύει να χρησιμοποιεί συμβολικές ημερομηνίες για να απευθυνθεί στον ρωσικό λαό και ορισμένοι Ρώσοι φιλοπολεμικοί πλόγκερ σημείωσαν ότι θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία πιθανότατα για μια ακόμη επιστράτευση» ανέφερε το Ινστιτούτο στην καθημερινή τους ανάλυση για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι δεν θα ξεκινήσει ένα δεύτερο κύμα κινητοποίησης, αφότου κινητοποίησε 300.000 εφέδρους για να συμμετάσχουν στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Την περασμένη Παρασκευή, αξιωματούχοι του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας εκτίμησαν πως ένα δεύτερο κύμα κινητοποίησης από πλευράς της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας δεν αποκλείουν ότι η ηγεσία της Ρωσίας θα ανακοινώσει νέο κύμα κινητοποίησης τις επόμενες ημέρες», ανέφεραν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών σε ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας ότι άλλοι 500.000 Ρώσοι θα κληθούν για να «δημιουργήσουν στρατηγικές εφεδρείες».

«Οι προετοιμασίες για την ανακοίνωση του επόμενου κύματος κινητοποίησης στη Ρωσία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Σε νομοθετικό επίπεδο, γίνονται αλλαγές στους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας που ρυθμίζουν την κινητοποίηση. Η ενεργή εκπαίδευση των κέντρων εκπαίδευσης βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη», πρόσθεσαν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών.

Πηγή: skai.gr