Κλείσιμο

Ένα ακόμη βήμα για την ενοποίηση Κριμαίας - Ντονμπάς;- Η Ρωσία άνοιξε χερσαίο διάδρομο που ενώνει τις δύο περιοχές

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας είπε ότι ο χερσαίος διάδρομος επέτρεψε στη Ρωσία να αρχίσει να παραδίδει αγαθά στη Μαριούπολη, το Μπερντιάνσκ και τη Χερσώνα

Ένα ακόμη βήμα για την ενοποίηση της Κριμαίας με το Ντονμπάς, και κατ' επέκταση με τη Ρωσία, φαίνεται να κάνει η Μόσχα. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε την Τρίτη ότι άνοιξε έναν «χερσαίο διάδρομο» προς την κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία, επιτρέποντας σε πολίτες και αγαθά να περνούν από την ανατολική ουκρανική επικράτεια που βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχό της.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη ότι ο στρατός, σε συνεργασία με τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους, έχει αποκαταστήσει 1.200 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών και άνοιξε δρόμους για να επιτρέψει την «πλήρη κυκλοφορία» μεταξύ της Ρωσίας και της ανατολικής Ουκρανίας. Η περιοχή του Ντονμπάς και η Κριμαία, η χερσόνησος που προσαρτήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία το 2014. Η παροχή νερού μέσω της διώρυγας της Βόρειας Κριμαίας - μια σανίδα σωτηρίας για την Κριμαία – έχει επίσης ξανανοίξει, είπε ο Σοϊγκού.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας είπε ότι ο χερσαίος διάδρομος επέτρεψε στη Ρωσία να αρχίσει να παραδίδει αγαθά στη Μαριούπολη, το Μπερντιάνσκ και τη Χερσώνα, πόλεις λιμάνια της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Υποστήριξε επίσης ότι τα λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ λειτουργούν κανονικά, και είναι έτοιμα να μεταφέρουν σιτηρά, εν μέσω της διεθνούς καταδίκης για τον πολύμηνο αποκλεισμό βασικών λιμανιών από τη Ρωσία που έχει αφήσει αποθηκευμένους εκατομμύρια τόνους σιτηρών στην Ουκρανία, την ώρα που εντείνεται η επισιτιστική κρίση. 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους Financial Time ότι ήταν προετοιμασμένος για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά ότι το μόνο άτομο με το οποίο μπορεί να συζητήσει το τέλος του πολέμου είναι ο ίδιος ο Πούτιν.

«Οποιοσδήποτε πόλεμος πρέπει να τελειώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε. «Έτσι ακριβώς συνέβη στην ιστορία. Είμαι ακόμα προσηλωμένος και αποφασισμένος, είτε το θέλω είτε όχι, είμαι έτοιμος για άμεσες διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Πούτιν, εάν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρά τον τερματισμό αυτού του πολέμου» εξήγησε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε πάντως ότι «απλώς δεν μπορεί να δει τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό του πολέμου».

Πηγή: skai.gr