Σεισμός στην Τουρκία: Συγκίνηση για την ελληνική βοήθεια - Αντιμέτωπη με τεράστιες δυσκολίες η Άγκυρα

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει από τα Άδανα ο Μανώλης Κωστίδης, τα τουρκικά ΜΜΕ εκφράζουν τη συγκίνησή τους για την βοήθεια και την συμπαράσταση εκ μέρους των Ελλήνων

Ζοφερές είναι οι εικόνες που φτάνουν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, όπου οι διασώστες για τέταρτη ημέρα κάνουν τιτάνιες προσπάθειες να βγάλουν ζωντανούς από τα συντρίμμια όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει από τα Άδανα ο Μανώλης Κωστίδης, τα τουρκικά ΜΜΕ εκφράζουν τη συγκίνησή τους για την βοήθεια και την συμπαράσταση εκ μέρους των Ελλήνων.

Αναφορές γίνονται στο χθεσινό μήνυμα συμπαράστασης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα τουρκικά, στο σκίτσο του Χατζόπουλου και φυσικά στο έργο της ΕΜΑΚ, που λειτουργεί ομαδικά και πειθαρχημένα. 

«Οι Έλληνες σώζουν ζωές» αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ περιγράφοντας το έργο των δύο ομάδων της ΕΜΑΚ που έχουν φτάσει στην Τουρκία.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία αυτή την στιγμή προσεγγίζει τις 13.000.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο τελικός αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει αυτόν του 1999 με 18.000 νεκρούς.

Συγκεκριμένα στην Αλεξανδρέτα κατέρρευσε ολόκληρο συγκρότημα 17 πολυκατοικιών. Μέσα ζούσαν 3.000 άνθρωποι. Δέκα ανασυρθήκαν ζωντανοί, 200 νεκροί και αναζητούνται άλλοι περίπου 2.800 άνθρωποι μόνο σε αυτό σημείο. 

Συνήθως οι επιχειρήσεις διάσωσης διαρκούν για επτά ημέρες, ωστόσο μπορεί να συνεχιστούν για άλλες 2-3.

Η μάχη είναι πολύ δύσκολη σε συνθήκες ψύχους, ωστόσο πάντα υπάρχει ελπίδα για θαύματα, όπως στην περίπτωση της Χαριέ που ανασύρθηκε από την ΕΜΑΚ ζωντανή έπειτα από προσπάθειες 6-7 ωρών.

Η 35χρονη κοπέλα σε απόγνωση φώναζε στους διασώστες της, που έσκαβαν με τα χέρια, «κόψτε μου το πόδι και βάλτε με, δεν αντέχω»...

Πάντως, η επόμενη μέρα βρίσκει την Τουρκία να είναι μια χώρα διαφορετική, αντιμέτωπη με μια ανείπωτη τραγωδία, που αφήνει πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι άστεγοι εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Το βάρος θα είναι τεράστιο για την εύθραυστη τουρκική οικονομία και κατά συνέπεια για τον τουρκικό λαό, που ήδη δοκιμάζεται από τον υψηλό πληθωρισμό.

Πηγή: skai.gr