«Δίνουμε πραγματική μάχη», δηλώνει ο Ουκρανός πρέσβης στο Λονδίνο

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Λονδίνο Βαντίμ Πριστάικο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που εισβάλλουν στη χώρα του έχουν καταλάβει δυο πόλεις και έχουν σκοτώσει τόσο στρατιώτες όσο και αμάχους συμπατριώτες του.

Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα στο κτίριο της πρεσβείας στο δυτικό Λονδίνο, ο κ. Πριστάικο πρόσθεσε ότι η Ουκρανία «ορθώνει πραγματική μάχη», αν και ορισμένες περιοχές αποδεικνύεται δύσκολο να τις υπερασπιστούν οι δυνάμεις της χώρας.

Είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν αποθήκες καυσίμων και κρίσιμες υποδομές, όπως φράγματα και γέφυρες.

Σχολίασε ότι οι Ουκρανοί «πάντα πίστευαν» ότι μια ρωσική εισβολή θα συνέβαινε και για αυτό επιδίωκαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Περίπου την ίδια ώρα μερικές εκατοντάδες Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν με σημαίες της χώρας τους και πλακάτ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου, με μηνύματα προς τον Πρόεδρο Πούτιν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι πριν από την τηλεδιάσκεψη ηγετών του G7 ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συνομίλησε με τους ηγέτες Νορβηγίας και Γερμανίας ζητώντας «πλήρη ενότητα» στην αντίδραση έναντι της Ρωσίας.

Έξαλλου, πηγές του Foreign Office που επικαλούνται βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας με τον Ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο, τον οποίο είχε καλέσει για εξηγήσεις, ήταν «σύντομη και τεταμένη». Η κα Τρας φέρεται να είπε στον Ρώσο πρέσβη ότι «θα πρέπει να ντρέπεται» πριν τελικά του δείξει την πόρτα της εξόδου.