«Σταματήστε αυτήν την τρέλα!»: Διαδηλώσεις στην Ευρώπη κατά της ρωσικής εισβολής

«Σταματήστε αυτήν την τρέλα!»: από το Βερολίνο στο Παρίσι, τη Βαρσοβία και τη Χάγη, διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Σταματήστε αυτήν την τρέλα, σώστε τη ζωή, όχι άλλα ψέματα»: μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα πλακάτ με το παραπάνω σύνθημα. Άλλοι κρατούσαν ή είχαν σκεπαστεί με την ουκρανική σημαία.

Μεταξύ των διαδηλωτών, Ρώσοι επικρίνουν τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Μόσχα.

«Όλος ο κόσμος θα έπρεπε να έρθει εδώ σήμερα και να στηρίξει την Ουκρανία και να πει ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Όλγα Κουπρισίνα, 32 ετών, με καταγωγή από το Καλίνιγκραντ, η οποία έχει εγκατασταθεί στη Γερμανία από τον Οκτώβριο.

«Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι αδελφοί και αδελφές. Όλοι οι φίλοι μου και οι γονείς μου βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και δεν θέλουν τον πόλεμο».

«Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε αντίθετοι με τον πόλεμο. Είμαστε Ρώσοι και ερχόμαστε από τη Ρωσία. Η Ουκρανία ήταν πάντα μια φιλική προς εμάς χώρα και μια κοντινή σε εμάς χώρα», είπε από την πλευρά της 40χρονη Εκατερίνα Στουντνίσκι, η οποία ζει 16 χρόνια στη Γερμανία.

Ουκρανοί πολίτες πήραν μέρος σε μια άλλη συγκέντρωση, έξω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας.

Στο Παρίσι, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, μεταξύ αυτών υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, όπως εκείνος των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό ή η πρώην υπουργός Κριστιάν Τομπιρά.

Στη Βαρσοβία, ένας διαδηλωτής έβαλε φωτιά και έκαψε μια σημαία της Ρωσίας, μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία.

Νωρίτερα, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις στη Βηρυτό και το Τόκιο. Στο Δουβλίνο, τη Χάγη και το Άμστερνταμ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης σήμερα μπροστά από τις ρωσικές αντιπροσωπείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ