Κλείσιμο

H Μόσχα κάλεσε τον Πολωνό πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για τον πύραυλο - Ανήρτησε βίντεo η Ζαχάροβα

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο δια της Μαρίας Ζαχάροβα κατηγόρησε την Πολωνία ότι αντέδρασε με «απολύτως υστερικό» τρόπο στο χθεσινό περιστατικό,

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πολωνό πρέσβη στη Μόσχα, προφανώς για να διαμαρτυρηθεί, την επομένη της εκτόξευσης ενός πυραύλου που έπεσε στην Πολωνία με δύο θύματα. Η Βαρσοβία και το Κίεβο κατηγόρησαν τη Μόσχα για τον πύραυλο, σε ένα συμβάν που ενίσχυσε τους φόβους για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη διάχυσή του.

«Ο Πολωνός επιτετραμμένος στη Ρωσία μετά την κλήση του στο υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Ρωσίδα αξιωματούχος ανήρτησε μάλιστα βίντεο του Πολωνού διπλωμάτη την ώρα που αποχωρεί από το ρωσικό υπουργείο. 

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο δια της Μαρίας Ζαχάροβα κατηγόρησε την Πολωνία ότι αντέδρασε με «απολύτως υστερικό» τρόπο στο χθεσινό περιστατικό, όταν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν πύραυλο στην ανατολική Πολωνία.

Η Μόσχα κάλεσε την Βαρσοβία και την ΕΕ να απολογηθούν για τις αναφορές ότι τα θραύσματα του πυραύλου που σκότωσαν δύο ανθρώπους σε πολωνικό έδαφος ήταν ρωσικά, κάνοντας λόγο για «ρωσοφοβία» και «υστερία».  

«Ο πρόεδρος της Πολωνίας χαρακτήρισε ‘ατύχημα’ την πτώση του πυραύλου. Χθες ακούσαμε την υστερία Πολωνών αξιωματούχων και πολιτικών. Τα πολωνικά τμήματα, που επέτρεψαν στους εαυτούς τους αντιρωσικές επιθέσεις και κάλεσαν τον πρέσβη (Σεργκέι) Αντρέγιεφ τα μεσάνυχτα, δεν θέλουν να απολογηθούν;» διερωτήθηκε μέσω Telegram η Ζαχάροβα.

Σε ό,τι αφορά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι η Ρωσίδα  αξιωματούχος σχολίασε χλευαστικά ότι «κάθεται σε ένα καταφύγιο και δεν καταλαβαίνει γιατί ακόμη και οι πιο διαβόητοι Ρωσόφοβοι αποκήρυξαν την εκδοχή του για έναν ‘ρωσικό πύραυλο στην Πολωνία’. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι τον έβαλαν επικεφαλής μιας συμμορίας ληστών στην Ουκρανία για να κάνει τη βρόμικη δουλειά και όχι να υπαγορεύει στους ‘χειριστές’ του τι να κάνουν».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πύραυλος που έπεσε σε πολωνικό έδαφος να είναι αποτέλεσμα πρόκλησης από τη ρωσική πλευρά, άφησε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι. Η έκρηξη στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο επιμένει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

"Η Βαρσοβία μπορούσε αμέσως να πει ότι δεν ήταν ρωσικός πύραυλος"

«Τα θραύσματα του πυραύλου που έπεσαν την Τρίτη στην Πολωνία δεν δίνουν λόγο για κλιμάκωση. Η Βαρσοβία θα μπορούσε αμέσως να πει ότι αυτά ήταν θραύσματα ενός πυραύλου S-300 που δεν είχαν καμία σχέση με τη Ρωσία» δήλωσε από πλευράς του ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έφερε ως παράδειγμα μια πολύ πιο συγκρατημένη αντίδραση από την Ουάσιγκτον.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ