Κλείσιμο

Ιράν: Τέσσερις ακόμη διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε θάνατο

Ο συνολικός αριθμός των καταδικασθέντων σε θάνατο ανέρχεται μέχρι στιγμής σε πέντε

Ακόμη τέσσερα άτομα που σχετίζονται με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν καταδικάστηκαν σε θάνατο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε πέντε από την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με το BBC, το Επαναστατικό Δικαστήριο της Τεχεράνης, έκρινε ένοχο έναν διαδηλωτή γιατί παρέσυρε με το αυτοκίνητό του και σκότωσε έναν αστυνομικό.

Ο δεύτερος κατηγορείται ότι μαχαίρωσε έναν αξιωματικό ασφαλείας, ο τρίτος κατηγορείται για παρεμπόδιση κυκλοφορίας με σκοπό να σκορπίσει τον «τρόμο» και ο τελευταίος καταδικάστηκε για επίθεση με μαχαίρι.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τις θανατικές ποινές που τους εποβλήθηκαν, για τις οποίες μπορεί να ασκηθεί έφεση, λέγοντας ότι ήταν αποτέλεσμα άδικων δικαστικών αποφάσεων.

Τουλάχιστον 348 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι 15.900 συνελήφθησαν από τις δυνάμεις καταστολής κατά τη διάρκεια αυτών που ιρανοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει ως «ταραχές» που υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRANA).

Τουλάχιστον 15 κρατούμενοι πιστεύεται ότι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια και τιμωρούνται με θάνατο σύμφωνα με το νομικό σύστημα του Ιράν που βασίζεται στη Σαρία.

Πηγή: skai.gr