Κλείσιμο

Ζαχάροβα προς EE - Πολωνία: Απολογηθείτε για την αντιρωσική υστερία με τον πύραυλο – Χλευασμός κατά Ζελένσκι

Ντμίτρι Πεσκόφ για τον πύραυλο: "Πολύ πιο επαγγελματική" η απάντηση των Αμερικανών και του Μπάιντεν - Η Βαρσοβία θα μπορούσε αμέσως να πει ότι αυτά ήταν θραύσματα  δεν είχαν καμία σχέση με τη Ρωσία

Η Μόσχα κάλεσε την Τετάρτη την Βαρσοβία και την ΕΕ να απολογηθούν για τις αναφορές ότι τα θραύσματα του πυραύλου που σκότωσαν δύο ανθρώπους σε πολωνικό έδαφος ήταν ρωσικά, κάνοντας λόγο για «ρωσοφοβία» και «υστερία».  

«Ο πρόεδρος της Πολωνίας χαρακτήρισε ‘ατύχημα’ την πτώση του πυραύλου. Χθες ακούσαμε την υστερία Πολωνών αξιωματούχων και πολιτικών. Τα πολωνικά τμήματα, που επέτρεψαν στους εαυτούς τους αντιρωσικές επιθέσεις και κάλεσαν τον πρέσβη (Σεργκέι) Αντρέγιεφ τα μεσάνυχτα, δεν θέλουν να απολογηθούν;» διερωτήθηκε μέσω Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. 

Σε ό,τι αφορά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι η Ρωσίδα  αξιωματούχος σχολίασε χλευαστικά ότι «κάθεται σε ένα καταφύγιο και δεν καταλαβαίνει γιατί ακόμη και οι πιο διαβόητοι Ρωσόφοβοι αποκήρυξαν την εκδοχή του για έναν ‘ρωσικό πύραυλο στην Πολωνία’. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι τον έβαλαν επικεφαλής μιας συμμορίας ληστών στην Ουκρανία για να κάνει τη βρόμικη δουλειά και όχι να υπαγορεύει στους ‘χειριστές’ του τι να κάνουν».

"Η Βαρσοβία μπορούσε αμέσως να πει ότι δεν ήταν ρωσικός πύραυλος"

«Τα θραύσματα του πυραύλου που έπεσαν την Τρίτη στην Πολωνία δεν δίνουν λόγο για κλιμάκωση. Η Βαρσοβία θα μπορούσε αμέσως να πει ότι αυτά ήταν θραύσματα ενός πυραύλου S-300 που δεν είχαν καμία σχέση με τη Ρωσία» δήλωσε από πλευράς του ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Είναι γεγονός ότι δεν υπήρχε λόγος για κλιμάκωση. Οι Πολωνοί είχαν όλες τις ευκαιρίες να δηλώσουν αμέσως ότι αυτά ήταν θραύσματα ενός πυραύλου S-300. Συνεπώς, όλοι οι ειδικοί θα είχαν συνειδητοποιήσει αμέσως ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν τίποτα να κάνει με αυτόν τον πύραυλο» ανέφερε. 

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για αυτήν την κατάσταση. «Όσο για το περιστατικό στην Πολωνία, η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους» τόνισε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το TASS.

Περιέγραψε την αντίδραση της Ευρώπης στο περιστατικό ως ένα άλλο παράδειγμα «ξέφρενης ρωσοφοβίας, η οποία δεν είχε πραγματικά δεδομένα στα οποία να βασιστεί». «Στην πραγματικότητα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε διάφορες χώρες έκαναν δηλώσεις χωρίς να έχουν ιδέα για το τι ακριβώς συνέβη ή ποια ήταν η πραγματική αιτία», δήλωσε.

Ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι αυτό το περιστατικό έδειξε για άλλη μια φορά ότι «δεν πρέπει ποτέ να βιαστεί κανείς να εκφέρει κρίσεις και δηλώσεις που μπορούν να κλιμακώσουν την κατάσταση, πολύ περισσότερο σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές. Δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές δηλώσεις πριν ληφθούν ακριβείς πληροφορίες».

"Πολύ πιο επαγγελματική η απάντηση των Αμερικανών και του Μπάιντεν"

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έφερε ως παράδειγμα μια πολύ πιο συγκρατημένη αντίδραση από την Ουάσιγκτον.

«Σε αυτή την περίπτωση, είναι λογικό να δοθεί προσοχή στην συγκρατημένη και πολύ πιο επαγγελματική απάντηση της αμερικανικής πλευράς και του Αμερικανού προέδρου», είπε.

«Όχι, δεν ξέρω τίποτα για αυτό», διευκρίνισε, απαντώντας σε ερώτηση εάν οι ρωσικές αρχές είχαν έρθει σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση.

Ο Πεσκόφ σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπογράμμισε και πάλι «μια μάλλον συγκρατημένη αντίδραση των Αμερικανών, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις απολύτως υστερικές αντιδράσεις της πολωνικής πλευράς και μιας σειράς άλλων χωρών».

Ο Πεσκόφ προέτρεψε τα ΜΜΕ να κάνουν ερωτήσεις στη Βαρσοβία για το γιατί συνέβη αυτό, και «να ζητήσουν από τους Πολωνούς αξιωματούχους να είναι πιο συγκρατημένοι και πιο ισορροπημένοι και επαγγελματίες, όποτε μιλούν για τόσο ευαίσθητα και δυνητικά επικίνδυνα θέματα».

"Δυσανάλογη αντίδραση"

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Ευρώπη δεν είχε εκδηλώσει τέτοιο κύμα αντίδρασης για τις εκρήξεις των αγωγών Nord Stream που παρέδιδαν αέριο από τη Ρωσία.

Επιπλέον, παρατήρησε ο Πεσκόφ, κανείς δεν πρόκειται να θίξει αυτό το θέμα τώρα. «Θα πρέπει όλοι να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο ‘μπλακ άουτ’ που επιμελώς διατηρείται σχετικά με αυτήν την υπόθεση», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr