Πεσκόφ: Τίποτα «ελπιδοφόρο», καμία «πρόοδος» στις συνομιλίες με την Ουκρανία

Πεσκόφ: Τίποτα «ελπιδοφόρο», καμία «πρόοδος» στις συνομιλίες με την Ουκρανία

Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη δεν απέδωσαν τίποτα «ελπιδοφόρο» ούτε καμία «πρόοδο», δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για τίποτα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ούτε για οποιαδήποτε πρόοδο. Μένει να γίνει πολλή δουλειά», επεσήμανε ο Πεσκόφ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ουκρανία έθεσε τους όρους της γραπτά.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ενημερώσει τον Τύπο αργότερα σήμερα για τις χθεσινές ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας και ότι το ρωσικό Σύνταγμα αποκλείει να συζητηθεί η τύχη οποιασδήποτε ρωσικής επαρχίας με οποιονδήποτε.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι η Μόσχα επιθυμεί να μην δημοσιοποιηθεί η ουσία των όσων συζητήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Πούτιν απαιτεί να παραδοθεί η Μαριούπολη για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε νέα δήλωσή του τόνισε ότι ο βομβαρδισμός της πολιορκημένης ουκρανικής πόλης Μαριούπολης θα σταματήσει μόνο όταν τα ουκρανικά στρατεύματα παραδοθούν.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Τρίτης, ο Ρώσος ηγέτης συμφώνησε να εξετάσει τα σχέδια εκκένωσης αμάχων από την πόλη, όπως ανέφεραν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Στο μεταξύ νέες δορυφορικές φωτογραφίες ήρθαν στο φως δείχνοντας την καταστροφή που προκλήθηκε από τους βομβαρδισμούς.

Οι εικόνες, που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar, έδειξαν ότι κατοικημένες περιοχές έχουν μετατραπεί σε ερείπια και τόνισαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε θέσεις βολής στα περίχωρα της πόλης.

Γάλλοι αξιωματούχοι από το Μέγαρο των Ηλυσίων χαρακτήρισαν την κατάσταση στην πόλη «καταστροφική» και πρόσθεσαν ότι «οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη εάν το επιθυμούν. Πρέπει να έχουν πρόσβαση σε επισιτιστική βοήθεια, νερό και φάρμακα που χρειάζονται».

Στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Ουκρανούς αξιωματούχους την Κυριακή παρουσιάζουν μια ζοφερή εικόνα του αποτελέσματος των βομβαρδισμών και των μαχών στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 90% των κτιρίων κατοικιών στην πόλη υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων το 60% χτυπήθηκε άμεσα και το 40% καταστράφηκε.

Επτά από τα νοσοκομεία της πόλης -το 90% της χωρητικότητας κλινών της πόλης- υπέστησαν ζημιές, ενώ τρία από αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ζημιές υπέστησαν επίσης τρία μαιευτήρια (με ένα κατεστραμμένο), επτά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με τρία κατεστραμμένα) και 57 σχολεία και 70 νηπιαγωγεία, με 23 σχολεία και 28 νηπιαγωγεία κατεστραμμένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ