Κλείσιμο

«Ντε φάκτο μη φιλικές» όλες οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις, λέει η Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα θεωρήσει όλες τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα του ως «ντε φάκτο μη φιλικές».

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ανέφερε χαρακτηριστικά: «κρίνοντας από τα μέτρα που πολλές χώρες λαμβάνουν εναντίον μας, όλες είναι τώρα ντε φάκτο μη φιλικές. Είτε βρίσκονται στη λίστα (των εχθρικών χωρών) είτε όχι».

«Σε αυτή την περίπτωση, η λίστα είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αλλά η απάντηση σε αυτές τις μη φιλικές, εχθρικές κινήσεις πρέπει να αναλυθεί, κανένας δεν πρόκειται να πυροβολήσει τα πόδια του για να βλάψει κανέναν. Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, που μας ταιριάζει και το κάνουμε με νηφάλια σκέψη».

Όπως μεταδίδει το CNN, η ρωσική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το περασμένο έτος μια λίστα με «μη φιλικά» κράτη. Σύμφωνα με τα κρατικά ρωσικά ΜΜΕ, δύο ήταν οι χώρες που αρχικά τοποθετήθηκαν σε αυτή τη λίστα – οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τσεχική Δημοκρατία.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται καθώς πλήθος χωρών και οργανισμών αυξάνουν τις κυρώσεις τους εναντίον της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Σουηδία, η Αυστραλία και η Ταϊβάν επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καταδικάζοντας το στρατιωτικό σφυροκόπημα στην Ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο που ξεκίνησε το Σάββατο.
 

Πηγή: skai.gr