Ρώμη κατά Τουρκίας και Ρωσίας; Θα υπερασπιστούμε τη Λιβύη από απόπειρα διαίρεσης  

«Θα υπερασπιστούμε τη Λιβύη από κάθε απόπειρα διαίρεσής της» διακήρυξε τη Δευτέρα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο ο οποίος συναντήθηκε στη Ρώμη με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Στην ατζέντα τους κύρια θέση είχαν ο τουρισμός, το μεταναστευτικό, η κρίση στην Λιβύη και η προσπάθεια στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού.

O ιταλός υπουργός χαρακτήρισε ως «πολύ ανησυχητικές» τις εξελίξεις στη Λιβύη. «Η Ιταλία ανησυχεί ότι η επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης της Σύρτης (θέλουν να την καταλάβουν οι δυνάμεις του Σάρατζ) θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μάχες και να προκαλέσει περισσότερα θύματα πολιτών», δήλωσε ο ντι Μάιο, επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη εξακολουθεί να είναι η μόνη επιλογή.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι το Σάββατο προειδοποίησε με στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη σε περίπτωση που οι δυνάμεις του Σάρατζ προσπαθήσουν να καταλάβουν τη Σύρτη. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προειδοποίησε του Σίσι, ο Μάας τόνισε ότι οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, πρέπει να συμβάλουν σε μια πολιτική λύση.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι εκπρόσωποι του Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του Χαλίφα Χαφτάρ θα επαναλάβουν σύντομα τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, υπό τον ΟΗΕ. 

«Αναμένεται τώρα από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου να συμβάλουν, έτσι ώστε αυτή η συνάντηση μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών να μπορεί να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό», είπε ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, και οι δυο χώρες τόνισαν ότι στηρίζουν την επιχείρηση «Ειρήνη».  H  κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ζήτησε και πάλι από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν μετριοπάθεια για να μην υπάρξουν κι άλλα θύματα. «Αυτό ήταν κάτι που τόνισα και κατά την συνάντησή μου στην Άγκυρα την περασμένη Παρασκευή με τον τούρκο ομόλογό μου Μελβούτ Τσαβούσογλου» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Πηγή: skai.gr