Κλείσιμο

«Ευρωπαϊκό κατηγορώ» από Μπορέλ: Η Τουρκία μιλά τη γλώσσα της δύναμης στη Λιβύη

Επίθεση στην Άγκυρα για τις πρακτικές της στη Λιβύη εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ. 

«Η Τουρκία μιλά τη γλώσσα της δύναμης και έχει στείλει χιλιάδες μαχητές στη Λιβύη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ, μιλώντας στο Φόρουμ των Βρυξελλών ως προσκεκλημένος του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ.

Η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας απηχεί την ενόχληση πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων για την Τουρκία

Αντίθετη σε οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη δηλώνει η Ουάσινγκτον στη σκιά της προειδοποίησης του προέδρου Σίσι για αιγυπτιακή επέμβαση στη χώρα αν η κυβέρνηση Σάρατζ προωθηθεί στη Σύρτη, αλλά και της σκληρής απάντησης Σάρατζ. 

Θέση υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στη Λιβύη με μήνυμα που αφορά και την Τουρκία έλαβε με γραπτή δήλωση στον ΣΚΑΪ το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ημέρες μετά από τη συζήτηση του θέματος μεταξύ του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η Τουρκία έστειλε χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους για να πολεμήσουν για την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) σε σύγκρουση με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA). Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν αυτήν την εβδομάδα καθώς το GNA προετοιμάστηκε να προχωρήσει στη βασική στρατηγικής σήμασιας πόλη Σύρτη, με την Αίγυπτο να διαμηνύει διατεθειμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας και να αντιταχθεί στην τουρκική επέκταση.
 

Πηγή: skai.gr