Τουρκία κατά Αιγύπτου: Δεν έχεις τα κότσια να επέμβεις στη Λιβύη!

Προκλητική απάντηση Άγκυρας στην προειδοποίηση του αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για στρατιωτική επέμβαση στην ένοπλη σύρραξη στη γειτονική Λιβύη

«Ο Σίσι δεν έχει τη δύναμη ή τα κότσια να το επιχειρήσει αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιασίν Ακτάι, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Αίγυπτο μετά τη δήλωση του Σίσι το Σάββατο.

Ο Ακτάι υποστήριξε ότι η απευθείας επέμβαση της Αιγύπτου δεν θα υποστηριχθεί από την Αλγερία, μια ακόμη από τους γείτονες της Λιβύης και θα θέσει την Αίγυπτο εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ, την Τουρκία.

Η προειδοποίηση της Αιγύπτου δεν θα αποθαρρύνει την Τουρκία να στηρίξει τους Λίβυους συμμάχους της, δήλωσε από την πλευρά του ένας Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος, εν μέσω εντάσεων μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων Καΐρου και Άγκυρας.

«Οι δηλώσεις του Σίσι δεν έχουν καμία βάση», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters με την προϋπόθεση της τήρησης της ανωνυμίας του. «Η Τουρκία και η Λιβύη δεν θα υπαναχωρήσουν από την αποφασιστικότητά τους» διεμήνυσε.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι προειδοποίησε ότι η προέλαση δυνάμεων της Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Σάρατζ στη Σύρτη, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απευθείας» επέμβαση του Καΐρου. Τόνισε ότι είναι νόμιμο δικαίωμα της Αιγύπτου να επέμβει στη Λιβύη και διέταξε τον αιγυπτιακό στρατό να είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε αποστολή εκτός χώρας.

Η ΚΕΕ με τουρκική υποστήριξη συνεχίζει τις προετοιμασίες για την ανάκτηση της στρατηγικής σημασίας παράκτιας πόλης Σύρτης, που κατέλαβαν οι δυνάμεις του Χάφταρ τον Ιανουάριο και της περιοχής αλ Τζούφρα πιο νότια, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Χθες Κυριακή, η κυβέρνηση της Τρίπολης κατήγγειλε την απειλή της κυβέρνησης της Αιγύπτου, κάνοντας λόγο περί «κήρυξης πολέμου» από το Κάιρο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αίγυπτος ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ως μέρος μιας νέας πρωτοβουλίας, την οποία χαιρέτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και με νέα ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα, η Ρωσία και τα ΗΑΕ. Η Τουρκία την απέρριψε ως απόπειρα διάσωσης του Χαφτάρ μετά από τις ήττες του στο πεδίο της μάχης.

Επίθεση στην Άγκυρα για τις πρακτικές της στη Λιβύη εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ.


AMΠΕ - skai.gr