Πυρά Γαλλίας στο ΝΑΤΟ: Μη στρουθοκαμηλίζουμε με την συμπεριφορά της Τουρκίας

Αυστηρό γαλλικό μήνυμα στο ΝΑΤΟ, καθώς όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, η Γαλλία κάλεσε τη Συμμαχία "να μην θάβει το κεφάλι στην άμμο" αναφορικά με την συμπεριφορά της Τουρκίας προς τους συμμάχους.

Παράλληλα, η Γαλλία έκανε λόγο για παρενόχληση γαλλικού πολεμικού πλοίου που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ, την οποία πάντως αρνείται η τουρκική πλευρά αφού ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

"Έχουμε βιώσει περίπλοκες καταστάσεις στη Συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να στρουθοκάμηλίζουμε προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το αντιμετωπίσουμε" τόνισε ο αξιωματούχος σε δηλώσεις του ενόψει της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας τον ρόλο της Τουρκίας αναφορικά με την Λιβύη.

Ο Γάλλος αξιωματούχος μάλιστα χαρακτήρισε την τουρκική στάση απαράδεκτη.

Παράλληλα υπογράμμισε πως ήρθε η ώρα το ΝΑΤΟ να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση για την Τουρκία και τη συμπεριφορά της - όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και σε άλλα θέματα όπως το ότι επιδιώκει να αγοράσει ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400 και να μπλοκάρει τον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για τη Βαλτική και η Πολωνία.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, διασφάλισε τη θέση της στη Λιβύη μετέχοντας στις πολεμικές επιχειρήσεις στο πλευρό των δυνάμεων του πρωθυπουργού Σάρατζ εναντίον του στρατού του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Ο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει και άλλα όπλα και Σύρους μισθοφόρους στη χώρα δεν συμβάλλει καθόλου στην επίτευξη της ειρήνης και στην πραγματικότητα ωθεί τη Ρωσία να αυξήσει την εμπλοκή της.

Κατηγόρησε το τουρκικό ΠΝ ότι χρησιμοποίησε τα σήματα κλήσης του ΝΑΤΟ κατά τη συνοδεία τουρκικών πλοίων που θεωρούνται ύποπτα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ,προκειμένου να παραδώσουν όπλα στη Λιβύη.

Ιδιαιτερη μνεία έκανε σε μια περίπτωση κατά την οποία, όπως εξήγησε, τουρκικά πολεμικά πλοία ενήργησαν επιθετικά προς ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο σε μια αποστολή του ΝΑΤΟ που ήλεγχε αν το τουρκικό πλοίο Cirkin μετέφερε λαθραία όπλα στη Λιβύη.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως το Cirkin έκλεισε το σύστημα εντοπισμού του, κάλυψε τον αριθμό του και αρνήθηκε να πει ποιος ήταν ο προορισμός του. «Ήταν μια εξαιρετικά επιθετική πράξη και δεν μπορεί αυτή να είναι ενέργεια ενός συμμάχου που εργάζεται μέσα στο ΝΑΤΟ υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος απέρριψε την κατηγορία λέγοντας πως οι γαλλικές δυνάμεις θέλησαν να ερευνήσουν ένα τουρκικό πλοίο σε διεθνή ύδατα και «αυτό δεν επιτράπηκε» και πως η Τουρκία δεν προέβη σε προκλητική ή επιθετική ενέργεια για να το αποτρέψει αυτό. «Ωστόσο αναμένουμε από τους συμμάχους να δείξουν την ίδια κατανόηση και ευαισθησία απέναντι στο τουρκικό ναυτικό και στην παρουσία του».

Πηγή: Reuters