«Πλήρης στήριξη» από Ισραήλ σε Ελλάδα για θαλάσσιες ζώνες -υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Με ενα ασφή μύνυμα καταδικής των τουρκικών προκλήσεων σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων, στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο χώρες, κατά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται:

«Το Ισραήλ επαναλαμβάνει  την πλήρη στήριξή του  και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στην μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα».

Στην ίδια δήλωση γίνεται επίσης κοινή αναφορά στην Υφαλοκρηπίδα και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.

Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας

«Ζητούμε το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών όσον αφορά την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο της Θάλασσας. Αντιτιθέμεθα εντόνως  σε απόπειρες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων κατά τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα  της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις πολιτικές τους».

Για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα της 'Αμυνας και Ασφάλειας, με έμφαση τις κοινές αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες, καθώς και την προώθηση συνεργειών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, συζήτησαν ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με τον Ισραηλινό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό 'Αμυνας, Μπέτζαμιν Γκατζ, με την ευκαιρία της επίσκεψης της υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με μήνυμα του Ισραηλινού υπουργού 'Αμυνας στα κοινωνικά δίκτυα: «Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο και αληθινό φίλο, και σκοπεύω να συνεχίσω να ενισχύω αυτήν τη σημαντική σχέση σε συνεχή συνεργασία με τον υπουργό». 

 Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα μετάσχει στις συναντήσεις που θα έχει η ελληνική αντιπροσωπεία με εκπροσώπους αμυντικών βιομηχανιών, καταλήγει ανακοίνωση του ελληνικού  υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.

Πηγή: skai.gr