Με αποκλειστική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο Ίαν Λέσσερ, επικεφαλής του German Marshall Fund στην Ευρώπη, μιας από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης της διεθνούς πολιτικής, εκτιμά πως αν η Τουρκία επιλέξει να φτάσει στα άκρα την κατάσταση με την Ελλάδα, θα το κάνει μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές, δηλαδή μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο, εκμεταλλευόμενη την αμφιλεγόμενη στάση του Τραμπ. 

Την ίδια στιγμή, όπως θα δούμε να λέει, οι χαμηλές τιμές στην αγορά ενέργειας ίσως τελικά να αποτελέσουν δικλίδα ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί ένα ατύχημα στο Αιγαίο.

Ερώτηση: Δρ. Λέσσερ, μια διάθεση "επικίνδυνης" διπλωματίας όπως κι εσείς γράψατε φαίνεται πως επιστρέφει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με απειλές για ερευνητική δραστηριότητα σε περιοχές νότια της Κρήτης ή στο Αιγαίο.

Είστε σε θέση να "διαβάσετε" τους στρατηγικούς στόχους της Άγκυρας; Θα φτάσουν μέχρι και σε ένα επεισόδιο ώστε να φέρουν χώρες όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Ποια είναι η άποψή σας; 

Aπάντηση: Θεωρώ πως γνωρίζουν κι αυτοί πολύ καλά το ρίσκο του να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα. Βέβαια τα λέμε αυτά σε μια στιγμή που πραγματικά έχουν φτάσει τα πράγματα στα άκρα, αλλά υπάρχουν ρίσκα και για την Τουρκία επίσης. 

Η Τουρκία είναι αναμεμειγμένη στη Συρία, είναι αναμεμειγμένη στην Λιβύη και έχει αρκετά ανοιχτά ζητήματα στο πεδίο της, συμπεριλαμβανομένων και των εσωτερικών προβλημάτων ασφαλείας. 

Οπότε καταλαβαίνουν κι αυτοί το ρίσκο του να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα. 

Όμως θα συμφωνήσω μαζί σας, τα ρίσκα της επικίνδυνης διπλωματίας είναι υψηλότερα από ποτέ τα τελευταία χρόνια. 

Eρώτηση : Έχοντας κατά νου τη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Τραμπ κι Ερντογάν, θα πρέπει να αναμένουμε τις ΗΠΑ να αναμειχθούν στην περίπτωση που κάποια στιγμή η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια;  Διότι δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που μπορεί να διαβάσει τις πραγματικές προθέσεις της Αμερικανικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή. 

Απάντηση:  Προφανώς όλοι έχουμε στο μυαλό μας το επεισόδιο των Ιμίων του 1996 και του ρόλου που έπαιξε τότε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ρωτώντας "πού είναι η Ευρώπη"; Και τότε οι ΗΠΑ έπαιξαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. 

Είναι πολύ λογικό να ρωτάτε εάν αυτές οι συνθήκες ισχύουν και σήμερα, το εάν η κυβέρνηση Τραμπ θα ήταν διατεθειμένη, θα έχει τη δυνατότητα αλλά και την αξιοπιστία ώστε να παρέμβει. Δεν είναι ξεκάθαρο. Και αν το βλέπετε από την πλευρά της Άγκυρας, είναι πολύ προβληματισμένοι από το τί θα έχουν να αντιμετωπίσουν εάν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές. 

Οι άνθρωποι που θα αναλάβουν πόστα σε μια κυβέρνηση υπό τον Μπάιντεν, έχουν εξαιρετική γνώση του θέματος και θα είναι ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στην Τουρκία. 

Και πολύ πιο διατεθειμένοι να επέμβουν. Οπότε κατά κάποιο τρόπο, εάν η Τουρκία θα ήθελε να προχωρήσει σε κάποια πράξη, θα έβλεπε ένα "παράθυρο ευκαιρίας" τώρα, πριν τις εκλογές. 

Ερώτηση: Εάν η Τουρκία "περνούσε τις κόκκινες γραμμές" στο Αιγαίο με κάποιας μορφής ερευνητικής δραστηριότητα ή εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό, αυτό θα μπορούσε να διαβαστεί και ως μια κίνηση απέναντι στην Ευρώπη; 

Aπάντηση: Νομίζω θα ήταν μια ξεκάθαρη ένδειξη πως η Τουρκία δεν παίρνει στα σοβαρά την επιρροή της Ευρώπης σε αυτή την κατάσταση. 

Η Τουρκία έχει τα δικά της περιφερειακά συμφέροντα, τους δικούς της περιφερειακούς λόγους που συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται, δεν νομίζω πως το κάνει γιατί θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη. 

Αλλά η συμπεριφορά της αντανακλά μια συγκεκριμένη αντίληψη για το πόσο πιθανή θα ήταν μια Ευρωπαϊκή αντίδραση, πόσο αξιόπιστη ή πόσο σημαντική θα ήταν για την Τουρκία. Και αυτή στιγμή δεν θεωρώ ότι δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή. 

Eρώτηση: Κάτω από αυτές τις πολιτικές συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψιν τον στρατηγικό ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή, ποιος θα ήταν ο ιδανικός τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς την προκλητική της στάση; 

Απάντηση:  Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, Αθήνα και Άγκυρα να έχουν, όπως είχαν και στο παρελθόν, στις προηγούμενες δεκαετίες, ένα είδος "σιωπηρής διπλωματίας", πίσω από τις κάμερες, μακριά από τα φώτα. Πολλοί το έχουν πει αυτό, δεν λέω κάτι καινούριο, αλλά είναι πραγματικά, εξαιρετικά σημαντικό. 

Eρώτηση: Δρ. Λέσσερ, υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε την ένταση να αυξάνεται τους επόμενους τρεις μήνες, αφότου η Τουρκία δήλωσε πως ίσως τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ερευνητικές δραστηριότητες είτε στο Αιγαίο, είτε Νότια της Κρήτης; 

Aπάντηση: Τα πράγματα μπορεί να παρεκτραπούν κι εκεί ακριβώς βρίσκεται ο κίνδυνος. 

Όμως πιστεύω πως υπάρχουν κάποιοι θεμελιώδεις λόγοι και σε αυτό συμπεριλαμβάνω και την Τουρκία, που οι δυο χώρες θα θέλουν να είναι προσεκτικές.
Πρώτα από όλα, όλοι ενδιαφέρονται να έχουν ένα κομμάτι από την τουριστική τους περίοδο. 

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Τουρκία, όπως ακριβώς είναι για την Ελλάδα και έχουν κοινό συμφέρον και οι δυο. 

Ο άλλος λόγος αφορά την αγορά ενέργειας τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εννοώ πως, όλοι ξέρουν ότι μπορείς να εξερευνήσεις, να υπολογίζεις αλλά και να αποδείξεις πως έχεις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά ποιος θα πληρώσει για να τις παράξει με αυτές τις τιμές ενέργειας; 

Είναι πολύ μακρινή η προοπτική και ίσως μπορεί να πάρει ένα κομμάτι της πίεσης από την επιθυμία να πραγματοποιήσεις άμεσα αυτές τις έρευνες σε ένα μέρος που έχει πολύ μεγάλους κινδύνους.  

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις