Στο πλευρό του Τζόνσον κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης- Οι δημόσιες δηλώσεις στήριξης Τρας και Σουνάκ

Η Λιζ Τρας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει 100% τη στήριξή της και ενθάρρυνε τους συναδέλφους της να τον υποστηρίξουν 

Τη στήριξή τους στον Μπόρις Τζόνσον ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής εξέφρασαν υπουργοί της κυβέρνησής του.

«Ο πρωθυπουργός έχει 100% την στήριξή μου στην σημερινή ψηφοφορία και ενθαρρύνω σθεναρά τους συναδέλφους μου να τον υποστηρίξουν», ανέφερε η Λιζ Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.

Και πρόσθεσε ότι «ανταπεξήλθε στην ανάκαμψη από την COVID και υποστήριξε την Ουκρανία απέναντι στην ρωσική επίθεση. Ζήτησε συγγνώμη για λάθη που έγιναν. Οφείλουμε τώρα να επικεντρωθούμε στην οικονομική ανάπτυξη», παρόλο που η υπουργός Εξωτερικών θεωρείτο πιθανή διάδοχος του Τζόνσον.

Ο επίσης θεωρούμενος πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σουνάκ, σημείωνε σε δική του ανάρτηση στο Twitter ότι «από την εκστρατεία εμβολιασμού ως την απάντησή μας στην ρωσική επίθεση, ο πρωθυπουργός έχει δείξει την ισχυρή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα μας».

«Τον υποστηρίζω σήμερα και θα συνεχίσω να τον υποστηρίζω καθώς επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην αντιμετώπιση του κόστους ζωής και στο ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων από την COVID-19», επισήμανε.

Στη συνέχεια και ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι υποστηρίζει τον πρωθυπουργό.

Απέχοντας πολύ από το να μπει μια τελεία στο σκάνδαλο που ταλανίζει εδώ και έξι μήνες τη συντηρητική κυβέρνηση, η δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα του πορίσματος της έρευνας της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι, που παραθέτει λεπτομερώς το εύρος των παραβιάσεων των κανόνων κατά της COVID-19 στην Ντάουνινγκ Στριτ, προκάλεσε εκ νέου αιτήματα για παραίτηση του Τζόνσον, που ανακοινώνονταν με το σταγονόμετρο.

Ο Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο (κάτι πρωτοφανές για έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό), δήλωσε ότι «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για ο,τιδήποτε συνέβη», αλλά σημείωσε ότι οφείλει "να συνεχίσει" τη δουλειά του.

Το σκάνδαλο, όπως και η εκτίναξη των τιμών που προκαλεί ιστορική μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, έχει ήδη προκαλέσει πτώση της δημοτικότητάς του, επιφέροντας μεγάλο πισωγύρισμα στους Συντηρητικούς στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Μαρτίου. Ο Τζόνσον παρέμεινε, προβάλλοντας κυρίως τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη δυτική απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσης προς το παρόν ευνοείται από την απουσία προφανούς διαδόχου του στις τάξεις των Συντηρητικών, οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια στη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ