Κλείσιμο

Πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε η Επιτροπή 1922

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να κερδίσει 180 ψήφους (τους μισούς βουλευτές του, συν έναν) για να παραμείνει στη θέση του, αλλά και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος

Πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε η Επιτροπή 1922,  λόγω της δυσαρέσκειας στο κόμμα του μετά από τα πορίσματα των ερευνών για το partygate, για το οποίο έλαβε χρηματικό πρόστιμο από τη Μητροπολιτική Αστυνομία

Ο βουλευτής Γκράχαμ Μπρέιντι δήλωσε: «Το όριο του 15% του κοινοβουλευτικού κόμματος που ζητά ψήφο εμπιστοσύνης στον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος έχει ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τον κανονισμό, θα διεξαχθεί ψηφοφορία μεταξύ 18:00 και 20:00 σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου».

Πρόσθεσε ότι οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά και θα ακαολουθήσει η ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Η διαδικασία προκαλείται μετά τη συγκέντρωση 54 επιστολών δυσπιστίας που υπέβαλαν στο αρμόδιο κομματικό όργανο, την Επιτροπή 1922.

Πρόταση μομφής κατά Τζόνσον

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε σχετικά και συμφώνησε η ψηφοφορία να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Για να κερδίσει ο Τζόνσον την ψηφοφορία, θα πρέπει να εξασφαλίσει απλή πλειοψηφία.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κερδίσει 180 ψήφους (τους μισούς βουλευτές του, συν έναν), με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλοι οι συντηρητικοί βουλευτές ψηφίζουν και κανείς δε θα απέχει.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, σε περίπτωση που πάνω από τους μισούς από τους 359 Συντηρητικούς βουλευτές ψηφίσουν υπέρ της παραμονής Τζόνσον στην ηγεσία του κόμματος, τότε ο πρωθυπουργός δε θα μπορεί να υποβληθεί σε νέα εσωκομματική διαδικασία μομφής επί ένα έτος, όπως ορίζουν οι κομματικοί κανόνες.

Ωστόσο, κυκλοφορούν φήμες που θέλουν την Επιτροπή του 1922, των βασικών βουλευτών των Τόρις, να επιδιώκουν να αλλάξουν το ισχύον σύστημα. 

Ερωτηθείς σχετικά ο Μπρέιντι, τόνισε ότι «τεχνικά, είναι δυνατό».

Αν ο Τζόνσον χάσει, καθαιρείται από ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και φυσικά και από πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι το σκάνδαλο με το Partygate προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη Βρετανία και στην αντιπολίτευση, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του. 

Πηγή: skai.gr