Πράσινο φως για την επέκταση της Ζώνης Υπερ-Χαμηλών Εκπομπών ρύπων σε όλο το Λονδίνο

Η απόφαση αφορά τα οχήματα ώστε να καλύπτει όλες τις περιοχές που λογίζονται ως μέρος του Ευρύτερου Λονδίνου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Νόμιμη έκρινε δικαστήριο του Λονδίνου την απόφαση του δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν να επεκτείνει τη Ζώνη Υπερ-Χαμηλών Εκπομπών ρύπων (ULEZ) για τα οχήματα ώστε να καλύπτει όλες τις περιοχές που λογίζονται ως μέρος του Ευρύτερου Λονδίνου.

Η υπόθεση εξετάστηκε από το δικαστήριο κατόπιν προσφυγής σε βάρος του δημάρχου, που προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα, από πέντε κατά τόπους δημοτικά συμβούλια της βρετανικής μητρόπολης που ελέγχονται από το Συντηρητικό Κόμμα.

Η επέκταση της ULEZ θα τεθεί σε ισχύ από τις 29 Αυγούστου. Προβλέπει την επιβολή χρέωσης 12.50 λιρών (14,60 ευρώ) την ημέρα για τα πιο ρυπογόνα οχήματα.

Σκοπός του μέτρου, όπως έχει πει ο κ. Καν, είναι να δοθεί κίνητρο στους πολίτες να χρησιμοποιούν πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Λονδίνο.

Το μέτρο υπολογίζεται ότι αφορά μόνο ένα στα δέκα οχήματα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους πληροί τα όρια εκπομπών που θέτει η ULEZ.

Το μέτρο, που αρχικά είχε εξαγγελθεί από τον Μπόρις Τζόνσον όταν ήταν δήμαρχος της πόλης, τέθηκε σε ισχύ από τον Σαντίκ Καν τον Απρίλιο του 2019 καλύπτοντας το κεντρικό Λονδίνο.

Τον Οκτώβριο του 2021 έγινε η πρώτη επέκταση ώστε η ULEZ να καλύπτει τις περιοχές που περικλείονται στη (βόρεια και νότια) περιμετρική οδό της βρετανικής πρωτεύουσας, δηλαδή μια περιοχή στην οποία ζουν 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η νέα επέκταση θα καλύπτει πλέον μια περιοχή με πληθυσμό περί τα 9 εκατομμύρια κατοίκους.

Ο κ. Καν χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου «ορόσημο» και «καλή είδηση» για τους Λονδρέζους και τον πιο καθαρό αέρα που θα αναπνέουν.

Πάντως η επέκταση της ULEZ δέχεται κριτική, κυρίως από την πιο συντηρητική πτέρυγα πολιτικών, σχολιαστών, μέσων ενημέρωσης και πολιτών. Στο σχέδιο του δημάρχου αποδόθηκε, άλλωστε, η ήττα του Εργατικού Κόμματος στις πρόσφατες εμβόλιμες εκλογές στην περιφέρεια Uxbridge and South Ruislip του δυτικού Λονδίνου για την πλήρωση της βουλευτικής έδρας που χήρεψε μετά από την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Η ήττα για τους Εργατικούς, που διεκδικούσαν με αξιώσεις την έδρα, έκανε τον ηγέτη του κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ να πει ότι θέλει μια επανεξέταση του μέτρου.

Η δικαστική απόφαση έρχεται ενώ στη Βρετανία έχει ανοίξει μια ευρύτερη πολιτική συζήτηση για την πιθανότητα υπαναχώρησης της κυβέρνησης από περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις, προκειμένου να κερδίσει τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Αμφιβολίες διατυπώνονται και για την επάρκεια των θέσεων του Εργατικού Κόμματος έναντι της κλιματικής αλλαγής, με πολλούς σχολιαστές τις τελευταίες εβδομάδες να παραπέμπουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες ανά τον κόσμο και κυρίως στη Μεσόγειο ως απόδειξη της επιτακτικότητας να τεθούν και να εκπληρωθούν όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξοι στόχοι στη βρετανική κλιματική πολιτική.

Πηγή: skai.gr