Οι μάχες συνεχίζονται στο Κίεβο - Εκρήξεις και συγκρούσεις σώμα με σώμα στα περίχωρα της πρωτεύουσας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στα περίχωρα του Κιέβου, με αναφορές για ισχυρές εκρήξεις και συγκρούσεις σώμα με σώμα ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά και στα νοτιοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για μερική αποκλιμάκωση και την μετρίαση των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ, η εικόνα που μεταφέρεται από διεθνείς ανταποκρίσεις και από τοπικές πηγές, μοιάζει ίδια και απαράλλαχτη με των προηγούμενων 24ωρων. Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να κατέχουν τις θέσεις τους γύρω από το Κίεβο, πλήττοντας -όπως φαίνεται- στόχους και επιχειρώντας να αποδυναμώσουν την αμυντική γραμμή των Ουκρανών.

Το σίγουρο είναι ότι υπήρξε μία μετακίνηση των ρωσικών δυνάμεων, δίχως ωστόσο να αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για υποχώρηση, αποχώρηση ή αλλαγή θέσεων

Σύμφωνα με το CNN και τον ανταποκριτή του, μεγάλες μάχες λαμβάνουν χώρα και γύρω από το Ιρπίν και συγκεκριμένα στα 5 χιλιόμετρα απόσταση από το κέντρο της πόλης, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά του Κιέβου. Στο κέντρο της πόλης ήχησαν πάλι οι σειρήνες για επικείμενη αεροπορική επίθεση, ενώ στις γύρω περιοχές ακούγονται μεγάλες εκρήξεις και ανταλλαγή πυρών.

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες 24 ώρες δεν έχουν σταματήσει οι μάχες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των Αμερικανών, οι οποίοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η «υποχώρηση» των Ρώσων δεν είναι τίποτα περισσότερο από τέχνασμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να διαχειριστεί τον χρόνο του.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ωστόσο, Σεργκέι Σοϊγκού, με δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για μερική αποκλιμάκωση σε Κίεβο και Τσερνίχιβ, ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση στην Ουκρανία συνεχίζεται και ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν, όπως έχουν σχεδιαστεί.

Οι Αμερικανοί προειδοποιούν: «Μην είστε ανόητοι»

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν με δηλώσεις τους τη διεθνή κοινότητα, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να είναι ανόητος για τις προθέσεις των Ρώσων».

«Πιστεύουμε ότι οι κινήσεις των Ρώσων γύρω από το Κίεβο είναι αναδιάταξη θέσεων και όχι μία υποχώρηση. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμος για ακόμα μεγαλύτερες επιθέσεις των Ρώσων σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας», τόνισε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος.

Για να προσθέσει: «Επίσης, δεν πρέπεικ να θεωρούμε ότι η απειλή για το Κίεβο έχει εκλείψει. Η Ρωσία απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο και άλλες περιοχές στην Ουκρανία, ωστόσο διαθέτει ακόμα μεγάλη δύναμη πυρός και επιθετικότητα και θα την εκφράσει και στο Κίεβο».

Πηγή: skai.gr