Αμερικανός Ναύαρχος: Το ΝΑΤΟ έχει ικανότητα να καταστρέψει το ρωσικό ναυτικό σε λίγες μέρες

Αμερικανός Ναύαρχος: Το ΝΑΤΟ έχει ικανότητα να καταστρέψει το ρωσικό ναυτικό σε λίγες μέρες

Το ΝΑΤΟ διαθέτει την ικανότητα μέσα να καταστρέψει ολοσχερώς το ρωσικό πολεμικό ναυτικό μέσα σε λίγες μέρες τόνισε ο ναύαρχος εν αποστρατεία των ΗΠΑ, Τζέιμς Φόγκο. Μάλιστα, πρόσθεσε πως ο Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία διέπραξε το μεγαλύτερο στρατηγικό του λάθος.

Για την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στην Μεσόγειο, καθώς υπάρχουν και πολλά ρωσικά πλοία στην περιοχή, ο ναύαρχος Φόγκo προειδοποίησε πως όσο υπάρχει κλιμάκωση της έντασης δε θα πρέπει πλοία του ΝΑΤΟ να πλέουν πολύ κοντά με ρωσικά πλοία, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πώς «το ΝΑΤΟ μπορεί να καταστρέψει μέσα σε λίγες ημέρες ολόκληρο το ρωσικό ναυτικό».

Παράλληλα εκτίμησε πως η κατάσταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης με τη Ρωσία επιδεινώνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και πως το Κρεμλίνο τα τελευταία χρόνια περικυκλώνει την Ουκρανία, με σκοπό να την αποκόψει από τη θάλασσα τιου Αζόφ και την Μαύρη Θάλασσα, καταστρατηγώντας ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Νάυαρχος Φόγκο πρόσθεσε πως ο Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία διέπραξε το μεγαλύτερο στρατηγικό του λάθος, καθώς απομόνωσε τη Ρωσία, «σκοτώνει» τη ρωσική οικονομία και το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ενώσει τη διεθνή κοινότητα, να συσπειρώσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και όλους τους Ουκρανούς απέναντι στο ρωσικό εισβολέα.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως η εισβολή στην Ουκρανία «δεν είναι το θέλημα του ρωσικού λαού αλλά θέλημα του Πούτιν».

Σύμφωνα με το Ναύαρχο «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειο, ενώ για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επισήμανε ότι η Ελλάδα τιμά τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας στρατηγική τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Ο Τζέιμς Φόγκο είναι Ναύαρχος εν αποστρατεία, Πρύτανης, Center for Maritime Studies, Navy League of the United States και μίλησε στο 3ο συνέδριο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, που διοργανώνουν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τομ Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, στην Ουάσιγκτον.

Τζέιμς Φόγκο

Πηγή: skai.gr