Ουκρανία: «Θρίλερ» με την κατάληψη της Μαριούπολης - Live όλες οι εξελίξεις

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ειδικά στη Μαριούπολη, όπου εκατοντάδες άμαχοι βρίσκονται στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ για το οποίο οι Ρώσοι ανέφεραν ότι «θα πέσει» εντός της ημέρας. Όπως αναφέρει η απεσταλμένη του ΣΚΑΪ στην Ουκρανία Έλλη Κασόλη, ο στρατός της Ουκρανίας διέψευσε την απόφαση που φέρεται να πήρε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για ακύρωση της επίθεσης στο Άζοφσταλ, αναφέροντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν εφόδους στο εργοστάσιο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση προειδοποίησε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο. 

«Θέλουν μια νίκη για να ταΐσουν τους προπαγανδιστές τους», είπε για τη Μόσχα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται, ενώ ενισχύθηκε και η πολεμική τους αεροπορία μετά την προμήθεια απαραίτητων ανταλλακτικών που «σήκωσε» ξανά στον ουρανό 20 αεροσκάφη. 

Οι τελευταίες εξελίξεις σε τίτλους:

  • Οι Ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται στη νοτιοανατολική πόλη – λιμάνι της Μαριούπολης. Ουκρανός διοικητής δήλωσε ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ είναι «κρίσιμη» καθώς εκατοντάδες άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στο εσωτερικό του.
  • Στα ανατολικά, οι Ουκρανοί απέκρουσαν αναρίθμητες ρωσικές προσπάθειες στην περιοχή του Ντονμπάς, τη στιγμή μάλιστα που η Μόσχα αύξησε τους βομβαρδισμούς της στην περιοχή, σύμφωνα με το Λονδίνο.
  • Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διεμήνυσε ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη –ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης σε αυτό το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα– θα καταληφθεί εντός της ημέρας.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε σοβαρότατη την κατάσταση στην περιοχή και είπε πως οι Ρώσοι προσπαθούν να αποσπάσουν έστω και μια κάποια νίκη για να «ταΐσουν» την προπαγάνδα τους. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι οι εταίροι της χώρας του, κατανοούν πλέον τις ανάγκες τις για όπλα, στηλιτεύοντας παράλληλα τη Γερμανία λέγοντας ότι ακόμα δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα.
  • Με επιπλέον 20 αεροσκάφη ενισχύθηκε η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας λόγω της εισροής ανταλλακτικών, ανέφερε ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πλέον το Κίεβο διαθέτει περισσότερα αεροσκάφη από όσα είχε πριν από τρεις εβδομάδες.
  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη Μεγάλη Τετάρτη ότι πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat. Σύμφωνα με τους Ρώσους, κατέληξε στην περιοχή Καμτσάκα όπως είχε καθοριστεί.
     
Παρακαλώ περιμένετε...