Κλείσιμο

Ο Μπάιντεν στέλνει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία: Πυροβόλα, πυρομαχικά, drones - «Σε κρίσιμη φάση ο πόλεμος»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση προειδοποίησε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο. 

Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει βαρέα όπλα πυροβολικού, δεκάδες οβιδοβόλα Howitzer, 144.000 βλήματα και τακτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είπε ο Μπάιντεν. Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτά τα όπλα «θα πάνε απευθείας στην πρώτη γραμμή της ελευθερίας».

«Είναι τόσο ξεκάθαρο σε ολόκληρο τον κόσμο τώρα. Τώρα [η Ρωσία] έχει ξεκινήσει και επικεντρώσει εκ νέου την εκστρατεία της για την κατάληψη νέων εδαφών στην ανατολική Ουκρανία και βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο παράθυρο του χρόνου όπου πρόκειται να δημιουργήσουν το σκηνικό για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Όπως επισήμανε, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «προχωρούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα» για να παράσχουν όπλα στις ουκρανικές δυνάμεις για να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα πρέπει «να πιστωθούν» για το έργο τους οι υπηρεσίες που βρίσκονται στο πεδίο και αποκαλύπτουν «εγκλήματα πολέμου».

O Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ, ο οποίος βρισκόταν στον Λευκό Οίκο το πρωί και είχε συνάντηση με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, μαζί με την πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον Οξάνα Μαρκάροβα.

Το ποσό των 800 εκατ. δολαρίων θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι επόμενη εβδομάδα θα αποστείλει στο Κογκρέσο συμπληρωματικό αίτημα προϋπολογισμού για να διατηρήσει τη ροή όπλων και πυρομαχικών «στους γενναίους Ουκρανούς μαχητές και να συνεχίσω να παρέχω οικονομική βοήθεια στον ουκρανικό λαό». 

Ο Τζο Μπάιντεν αμφέβαλλε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όντως ελέγχει τη Μαριούπολη. «Είναι αμφίβολο αν ελέγχει τη Μαριούπολη», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας, «Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι η Μαριούπολη έχει πέσει 100%».

Ο Μπάιντεν κάλεσε επίσης τον Πούτιν να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία για να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το χαλυβουργείο Azovstal όσοι είναι παγιδευμένοι μέσα σε αυτό. «Αυτό θα έκανε οποιοσδήποτε αρχηγός κράτους σε κάθε περίσταση», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης επισήμως ένα χωριστό πακέτο οικονομικής βοήθειας, ύψους 500 εκατ. ευρώ., που θα προστεθεί σε εκείνο (επίσης ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων) που αποδέσμευσαν οι ΗΠΑ το Μάρτιο.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τους Αμερικανούς φορολογούμενους και το στρατό για τη συνεισφορά τους στην Ουκρανία.
 

Πηγή: skai.gr