Κλείσιμο

Φον ντερ Λάιεν: Όχι άλλος «ενεργειακός εκβιασμός» από τη Ρωσία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ότι η Ρωσία δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί την ενέργεια για να εκβιάσει τη Γηραιά Ήπειρο.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτραπεί στη Ρωσία να απαιτήσει πληρωμή σε ρούβλια για τους υδρογονάνθρακες, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με παράκαμψη των κυρώσεων.

«Αυτό θα ήταν μια μονομερής απόφαση, και μια σαφής παραβίαση της σύμβασης» υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

«Θα ήταν μια προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων. Δεν θα επιτρέψουμε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις μας. Η εποχή που η ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μας εκβιάσει έχει τελειώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε επίσης ότι η ρωσική ενέργεια δε θα πληρωθεί σε ρούβλια, λέγοντας ότι το νόμισμα για τις πληρωμές έχει προκαθοριστεί στα συμβόλαια. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώνουν ένα σχέδιο για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως το τέλος του 2022, αναφέρει στο μεταξύ η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η συμφωνία στοχεύει να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, με το μπλοκ να αγωνίζεται να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά τα 2/3 φέτος.

Πηγή: skai.gr