Μακρόν: Γαλλία και Τουρκία σχεδιάζουν κοινή ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη

Η Γαλλία και η Τουρκία, μαζί με άλλες χώρες, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν κοινή ανθρωπιστική επιχείρηση στην Ουκρανία, ιδίως στη Μαριούπολη, τόνισε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Αποφασίσαμε να εργαστούμε από κοινού σε μια κοινή ανθρωπιστική επιχείρηση, ιδίως στη Μαριούπολη», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι υπουργοί μας και οι ομάδες μας θα συνεργαστούν ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε μια ανθρωπιστική επιχείρηση τις επόμενες ημέρες, μαζί με εταίρους που θέλουν να ενταχθούν, στη Μαριούπολη», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στη Μαριούπολη είναι σε εξέλιξη «η πιο τραγική κατάσταση» επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει πιο κοντά έναν κίνδυνο λιμού για πολλές χώρες, για αυτό και ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με τη G7.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.

Πηγή: skai.gr