Κλείσιμο

Αναλυτής RUSI: Γιατί οι Ρώσοι επικεντρώνονται στη Μαριούπολη-Τα εμπόδια προς το Κίεβο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ακόμα ένας στρατιωτικός αναλυτής στη Βρετανία προέβη στην εκτίμηση πως το σφυροκόπημα της Μαριούπολης από τους Ρώσους την ώρα που τα υπόλοιπα μέτωπα έχουν τελματώσει υποδεικνύει μία εσκεμμένη αλλαγή τακτικής από τη Μόσχα.

Ο Τζέιμς Μπρονκ από το έγκριτο ινστιτούτο στρατιωτικών μελετών του Λονδίνου RUSI δήλωσε στο BBC πως είναι απολύτως εμφανές ότι οι Ρώσοι έχουν αποτύχει να καταλάβουν τους αρχικούς τους στόχους που αποκάλυψαν οι πολλαπλοί άξονες εισβολής στην ουκρανική επικράτεια.

«Τώρα λοιπόν προσπαθούν να τραβήξουν πίσω τους στρατιωτικούς τους πόρους, να τους συνενώσουν και να τους επικεντρώσουν σε μία επίθεση κάθε φορά, ιδιαίτερα γύρω από τη Μαριούπολη και το νότο», εκτίμησε ο Βρετανός αναλυτής.

Συνέχισε λέγοντας ότι αν καταληφθεί η Μαριούπολη, τότε οι Ρώσοι ίσως στρέψουν αυτούς τους πόρους, δηλαδή δυνάμεις και πυρομαχικά, πρώτα προς το Ντονμπάς στα ανατολικά και έπειτα προς το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, σημείωσε, τα σχέδια της Μόσχας για κατάληψη του Κιέβου δύνανται να χαλάσουν λόγω των ουκρανικών αντεπιθέσεων, σε περιοχές όπως το Ιρπίν και το Μακαρίβ και αυτό ίσως σημάνει νέα αλλαγή τακτικής.

«Στην ουσία αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι ουκρανικές δυνάμεις είναι να αποκόψουν μία ολόκληρη πλευρά της περικύκλωσης του Κιέβου που αποπειρώνται οι Ρώσοι, κάτι που θα υποχρέωνε τους Ρώσους είτε να τραπούν προς βορρά και να εγκαταλείψουν αυτές τις θέσεις είτε να αλλάξουν πορεία σημαντικών δυνάμεων μάχης για να προσπαθήσουν να σπάσουν την ουκρανική αντίσταση», κατέληξε στην ανάλυσή του ο κ. Μπρονκ.

Μιλώντας παράλληλα στο ραδιόφωνο του BBC, ο στρατηγός σερ Έιντριαν Μπράντσο, πρώην αναπληρωτής στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, εκτίμησε ότι είναι απίθανο να σταματήσουν οι Ρώσοι τις επιθέσεις στη Μαριούπολη μέχρι να δημιουργήσουν μια χερσαία σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας.

Πρόσθεσε ότι άποψή του είναι πως ο Πούτιν θέλει πολύ να δει αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο και ότι είναι ξεκάθαρο πως θα ενισχύσει τις προσπάθειες επίτευξης των στόχων του ώστε να μπορέσει να κηρύξει νίκη στο μέτωπο απευθυνόμενος προς τον ρωσικό λαό.

Σχολίαζε επίσης ότι στην ουσία ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ πως κράτη-μέλη, ιδίως οι χώρες της Βαλτικής, είναι στο στόχαστρό του και ως εκ τούτου στη σύνοδο της Πέμπτης οι ηγεσίες της Συμμαχίας θα πρέπει να επιδείξουν «δύναμη, ενότητα και αποφασιστικότητα».

Εξ τω μεταξύ, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, στο πρωινό υπουργικό συμβούλιο ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στους υπουργούς του πως η Δύση «δεν πρέπει να διστάσει να πάει παραπέρα στην ενδυνάμωση των κυρώσεων και στην παροχή περισσότερης αμυντικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανίας».

Όπως σχολίαζε, οι πράξεις του Πούτιν έχουν ήδη παραβιάσει το όριο της βαρβαρότητας».

Πηγή: skai.gr