Πολεμικό σκηνικό στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας - Εντείνονται οι διπλωματικές ζυμώσεις

Πολεμικό σκηνικό έχει στηθεί στα σύνορα της Ουκρανίας, με τη Ρωσία να ξεκινά την Πέμπτη μεγάλης κλίμακας ασκήσεις από κοινού με την Λευκορωσία, ενώ με στρατιωτικά γυμνάσια απαντά και το Κίεβο. Η Δύση κάνει λόγο για μια επικίνδυνη κατάσταση, την ώρα που το κλίμα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Βρετανίας δείχνει το χάσμα μεταξύ Μόσχας και Δυτικών χωρών. Οι διπλωματικές ζυμώσεις εντείνονται, αλλά έως στιγμής δεν υπάρχει απτή βελτίωση στο ουκρανικό. 

«Η Ρωσία δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας», τόνισε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε μετά από τη συνάντηση που είχε στη Βαρσοβία με τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέσκι ότι οι δύο χώρες θα σταθούν «ώμο με ώμο» για να φέρουν σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τη Βρετανίδα ομόλογό του ότι αρνείται να ακούσει, σε μια επεισοδιακή συνάντηση που είχαν, η οποία κατέδειξε το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί, ο Λαβρόφ είπε ότι στη συνάντησή του με τη Λιζ Τρας αισθανόταν σαν να βρισκόταν σε συζήτηση κωφαλάλων.

«Καθώς άοκνα επιδιώκουμε το μονοπάτι της διπλωματίας για να φέρουμε ένα τέλος στις εντάσεις στα ουκρανικά σύνορα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε γιατί το κάνουμε αυτό και γιατί στήνουμε αυτό το πακέτο των κυρώσεων κατά μίας πιθανής εισβολής. Δε θα δεχθούμε έναν κόσμο στον οποίο ένας ισχυρός γείτονας μπορεί να εκφοβίζει και να επιτίθεται στους γείτονες του», δήλωσε ο κ. Τζόνσον στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το μήνυμά της έστειλε μέσω της Washington Post πριν από τη συνάντηση απόψε στο Βερολίνο με τον Όλαφ Σολτς, τον ομόλογό της από την Λετονία και τον πρόεδρο της Λιθουανίας. Η Κάγια Κάλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας, κάλεσε τη Δύση να χορηγήσει όπλα στην Ουκρανία για να αμυνθεί έναντι της ρωσικής απειλής. Κύριος αποδέκτης αυτού του μηνύματος είναι βέβαια ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος αρνείται με κάθε ευκαιρία την αποστολή "θανατηφόρων όπλων" στην Ουκρανία, επικαλούμενος την κυβερνητική συμφωνία συνασπισμού.

Στην επίσκεψή του στη Μόσχα ο Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε έναν διαφορετικό, πιο σκληρό Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσαν δύο πηγές από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου στο Ελιζέ. Ο Ρώσος πρόεδρος πέρασε μεγάλο μέρος των μαραθώνιων συνομιλιών που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν αυτήν την εβδομάδα για την κρίση στην Ουκρανία, μιλώντας για αδικίες που χρονολογούνται από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσαν οι δύο πηγές από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου.

Επικριτικός σε δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, και η Βρετανία, που κάνουν λόγο για πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση TRT την Πέμπτη. «Οι δηλώσεις ορισμένων δυτικών χωρών ότι η Ρωσία ότι μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία οδηγούν μόνο σε ενίσχυση του πανικού και επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην περιοχή» υποστήριξε, χωρίς πάντως να κατονομάσει τις χώρες στις οποίες αναφέρεται. 

Πηγή: skai.gr