ΗΠΑ: Η Ρωσία 70% έτοιμη να εισβάλει στην Ουκρανία- Δεκάδες χιλιάδες νεκροί, εκατ. πρόσφυγες αν πέσει το Κίεβο

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου το 70% της στρατιωτικής ικανότητας που απαιτείται για μια ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, τόνισαν στο Reuters αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας. 

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν δε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 50.000 θανάτους αμάχων. Εκτίμησαν επίσης ότι σε μια ρωσική επίθεση το Κίεβο θα μπορούσε να πέσει μέσα σε δύο μέρες, και να προκαλέσει προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι θα τραπούν σε φυγή. 

Το έδαφος αναμένεται να παγώσει και να σκληρύνει από τα μέσα Φεβρουαρίου, επιτρέποντας στη Μόσχα να φέρει περισσότερο βαρύ εξοπλισμό, εξηγούσαν οι αξιωματούχοι τηρώντας την ανωνυμία τους. Oι δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων ότι οι καιρικές συνθήκες θα παράσχουν ένα «παράθυρο» στη Ρωσία να μεταφέρει εξοπλισμό χονδρικά από 15 Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου. 

Η Μόσχα φαίνεται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν προσκόμισαν στοιχεία για τον ισχυρισμό τους. Είπαν ότι οι πληροφορίες βασίζονται σε συγκέντρωση στοιχείων μυστικών υπηρεσιών, αλλά ότι δεν μπορούν να δώσουν λεπτομέρειες λόγω της ευαισθησίας τους. 

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν πάντως ότι δεν γνωρίζουν εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει όντως να εισβάλει στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι μια διπλωματική λύση είναι ακόμα εφικτή.

Πρόσθετα αμερικανικά στρατεύματα έχουν φτάσει στην Πολωνία ως μέρος μιας νέας ανάπτυξης για την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας στην περιοχή. Η πρώτη ομάδα προσγειώθηκε στα νοτιοανατολικά της χώρας το Σάββατο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα στείλει σχεδόν 3.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη. 

Η Μόσχα λέει ότι τα στρατεύματά της βρίσκονται στην περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της εξακολουθούν να ανησυχούν ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση. 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: reuters.com