Επικρίσεις Τσαβούσογλου: Δυτικές χώρες εντείνουν τον πανικό με τα περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία 

Επικριτικός σε δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, και η Βρετανία, που κάνουν λόγο για πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση TRT την Πέμπτη. 

«Οι δηλώσεις ορισμένων δυτικών χωρών ότι η Ρωσία ότι μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία οδηγούν μόνο σε ενίσχυση του πανικού και επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην περιοχή» υποστήριξε, χωρίς πάντως να κατονομάσει τις χώρες στις οποίες αναφέρεται. 

«Πρέπει να αποφεύγονται οι περιττές δηλώσεις. Τα σχόλια ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία σήμερα θα προκαλέσει αναταραχή στην Ουκρανία αύριο. Προκαλεί επίσης οικονομική ζημιά στην Ουκρανία και το εθνικό της νόμισμα», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

«Βλέπουμε ότι αυτή η εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υπάρχουν εντάσεις; Ναι, υπάρχουν. Υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης; Ναι, υπάρχει. Αλλά δεν χρειάζεται να το λέμε αυτό με ‘διπλωματία μεγαφώνων’, όπως ορισμένοι δυτικοί χώρες κάνουν». 

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία. «Ως κράτος που διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές, συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα για τη μείωση της έντασης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου», πρόσθεσε. Παράλληλα, ο τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι ορισμένα από τα βήματα που κάνει η Άγκυρα είναι «δημόσια», και κάποια από αυτά «εκτελούνται μέσω της διπλωματικής οδού». 

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Άγκυρας επανέλαβε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «θέλει πρώτα να αποκλιμακώσει την ένταση και μετά να λάβει μέτρα για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην περιοχή». 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: tass.com