Ντάουνινγκ Στριτ: Πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία σχεδόν κάθε ώρα

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε το μεσημέρι σε ενημέρωση συντακτών πως οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία φαινομενικά διαπράττουν εγκλήματα πολέμου «σχεδόν κάθε ώρα».

Λίγο νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε πει στη Βουλή των Κοινοτήτων: «Έχουμε ήδη δει από το καθεστώς του Βλάντιμιρ Πούτιν τη χρήση πυρομαχικών που έχουν ριφθεί επί αθώων πολιτών. Κατά την άποψή μου αυτό ήδη λογίζεται ως έγκλημα πολέμου και ξέρω ότι ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ήδη ερευνά».

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος αν ο κ. Τζόνσον θεωρεί ως έγκλημα πολέμου τις επιθέσεις στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο ή σε πολυκατοικίες σε ουκρανικές πόλεις απάντησε: «Νομίζω ότι όλα αυτά που αναφέρατε θα μπορούσαν να εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Προφανώς επισήμως εναπόκειται σε ποινικό δικαστήριο να βγάλει αυτή την ετυμηγορία, αλλά νομίζω πως κανένας δεν μπορεί να έχει καμία αμφιβολία πως αυτά που βλέπουμε καθημερινά, σχεδόν κάθε ώρα πλέον, είναι φρικτές πράξεις που ασφαλώς μοιάζουν να είναι εγκλήματα πολέμου».

Σύμφωνα με το Sky News, η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι είναι η πρώτη φορά που το πρωθυπουργικό γραφείο κάνει ρητώς λόγο για διάπραξη οφθαλμοφανών εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.