Πεσκόφ: Ψέμα ότι θα στρατολογήσουμε 1 εκατ. Ρώσους – Γιατί αποφάσισε ο Πούτιν επιστράτευση 

Η διάψευση του αξιωματούχου του Κρεμλίνου έρχεται στη σκιά του πανικού που προκάλεσε σε πολλούς Ρώσους η μερική επιστράτευση, αλλά και της φάρσας που έκαναν στο γιο του, ο οποίος… αρνήθηκε να παρουσιαστεί σε γραφείο στρατολόγησης. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε την Πέμπτη να διαψεύσει ότι θα επιστρατευτούν 1 εκατ. Ρώσοι πολίτες. Η διάψευση του αξιωματούχου του Κρεμλίνου έρχεται στη σκιά του πανικού που προκάλεσε σε πολλούς Ρώσους η μερική επιστράτευση, του κύματος συλλήψεων διαδηλωτών κατά της στρατιωτικης κινητοποίησης, αλλά και της φάρσας που έκαναν στο γιο του, ο οποίος… αρνήθηκε να παρουσιαστεί σε γραφείο στρατολόγησης. 

Η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, που κυκλοφορεί στο εξωτερικό και έχει υποκαταστήσει την εφημερίδα Novaya Gazeta η κυκλοφορία της οποίας έχει απαγορευθεί στην Ρωσία, επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή στην προεδρική διοίκηση λέγοντας ότι το σημείο 7 του διατάγματος, το οποίο είναι μόνο «για υπηρεσιακή χρήση» και το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο του διατάγματος του Ρώσου προέδρου που ανήγγειλε χθες, επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις να επιστρατεύσουν ένα εκατομμύριο προσωπικό.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Σεργκέι Κοζουγκέτοβιτς Σοϊγκού στην συνέντευξη του είπε: «300 χιλιάδες άνθρωποι». Γίνεται λόγος εκεί για έως 300 χιλιάδες άτομα» επέμεινε ο Πεσκόφ.

«Αυτό είναι ψέμα», είπε στο TASS. Σχολίασε ότι υπάρχει νόμος για την επιστράτευση στη Ρωσία, ο οποίος ορίζει τους όρους και τη σειρά της. «Οι κατηγορίες ατόμων που πρέπει να παρουσιαστούν για τη στρατιωτική θητεία και όσοι εξαιρούνται από αυτήν, θα ανακοινωθούν σύντομα από την κυβέρνηση» δήλωσε. 

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους που αποφασίστηκε η μερική επιστράτευση.

«Η ειδική επιχείρηση ξεκίνησε -ο πρόεδρος μίλησε γι' αυτήν- για την εκπλήρωση των στόχων στην Ουκρανία. Τώρα, de facto, είμαστε αντιμέτωποι με ολόκληρο το μπλοκ του ΝΑΤΟ με όλες τις υλικοτεχνικές του δυνατότητες. Αυτό οδήγησε στην ανάγκη (να ανακοινωθεί επιστράτευση)» είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

Ο ρώσος αξιωματούχος είπε ότι το καθεστώς της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» δεν έχει αλλάξει από την ανακοίνωση της επιστράτευσης. «Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την εφαρμογή ειδικών μέτρων στην οικονομία ως αποτέλεσμα της μερικής επιστράτευσης» σημείωσε.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ