Partygate: Εξηγήσεις από τον Μπόρις Τζόνσον ζητά ο κυβερνητικός σύμβουλος επί θεμάτων ηθικής

Παραβίαση του κώδικα διαγωγής από τα μέλη της κυβέρνησης θεωρείται λόγος παραίτησης στη Βρετανία.

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος ηθικής της βρετανικής κυβέρνησης λόρδος Γκάιτ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εξηγήσει γιατί θεωρεί πως η επιβολή προστίμου σε βάρος του από την αστυνομία για το partygate δεν συνιστά παραβίαση του υπουργικού κώδικα.

Παραβίαση αυτού του κώδικα διαγωγής από τα μέλη της κυβέρνησης θεωρείται λόγος παραίτησης στη Βρετανία.

Ο λόρδος Γκάιτ σχολίασε πως είναι ένα «θεμιτό ερώτημα» το κατά πόσο ο Πρωθυπουργός παραβίασε τον κώδικα. «Ίσως ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν έχει επιτελεστεί καμία τέτοια παραβίαση του υπουργικού του κώδικα. Σε αυτή την περίπτωση πιστεύω πως ένας Πρωθυπουργός θα όφειλε να απαντήσει καταλλήλως, εξηγώντας τα επιχειρήματά του δημοσίως», έγραψε σε επιστολή του ο κυβερνητικός σύμβουλος υπουργικής διαγωγής.

Σε απαντητική επιστολή προς τον λόρδο Γκάιτ ο Μπόρις Τζόνσον σημειώνει ότι «δεν υπήρχε πρόθεση παραβίασης των κανονισμών». Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο από τη Μητροπολιτική Αστυνομία επιβλήθηκε για την παρουσία του Μπόρις Τζόνσον στο μίνι πάρτι-έκπληξη για τα γενέθλιά του στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου τον Ιούνιο του 2020, εν μέσω lockdown.

«Δε θεώρησα ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβα το χρηματικό πρόστιμο αντιτίθεντο στους κανονισμούς. Εδώ αποδεχθεί την έκβαση και το πλήρωσα σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις. Η πληρωμή ενός χρηματικού προστίμου δεν είναι ποινική καταδίκη», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Τζόνσον.

Ο λόρδος Γκάιτ αποκαλύπτει εξάλλου ότι είχε επανειλημμένως υποδείξει στον Πρωθυπουργό να εξηγήσει δημοσίως γιατί θεωρεί πως το πρόστιμο δε συνεπάγεται παραβίαση του υπουργικού κώδικα. «Αυτή η συμβουλή δεν έχει εισακουστεί», αναφέρει ο κυβερνητικός σύμβουλος.

Η αναπληρώτρια ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος Άντζελα Ρέινερ χαρακτήρισε την κριτική από τον σύμβουλο ηθικής της κυβέρνησης ως «μία ακόμα ένδειξη της ανεξέλεγκτης διαφθοράς που έχει κατακλύσει την Ντάουνινγκ Στριτ».

Η παρέμβαση του λόρδου Γκάιτ εντείνει περιμένω την πίεση επί του Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο έχουν επικρίνει δημοσίως πάνω από 40 Συντηρητικοί βουλευτές για το parygate. 28 εξ αυτών έχουν ζητήσει την άμεση παραίτησή του, με τους περισσότερους να έχουν υποβάλει επιστολή δυσπιστίας στο αρμόδιο κομματικό όργανο.

Με τη συγκέντρωση 54 επιστολών προκαλείται ψηφοφορία για την πιθανή καθαίρεση του Πρωθυπουργού. Η Daily Express αναφέρει πως κορυφαίος Brexiteer και σύμμαχος του κ. Τζόνσον έχει επίσης καταθέσει επιστολή δυσπιστίας χωρίς να το έχει ανακοινώσει.

Πηγή: skai.gr